Bonenstaak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bonenstaken van hazelaarhout

Een bonenstaak of bonenstok is een houten stok met een lengte van 240-300 cm. De bonenstaken worden gebruikt voor stokbonen (onder andere stokslaboon, pronkboon, spekboon) om deze steun te geven bij het klimmen. In principe zijn alle houtsoorten geschikt als bonenstaak mits de bomen rechte takken van voldoende lengte vormen.

Vroeger werden wilgenbonenstaken uit de grienden gebruikt. Ze hadden aan de voet een minimale doorsnee van 4 cm en aan de top van 2,5 cm. Deze staken moesten onderaan afgeschild worden, omdat ze anders wortel gingen schieten. Ook werden de stokken van een punt voorzien, waardoor ze gemakkelijker in de grond gestoken konden worden. Een wilgen bonenstaak gaat drie jaar mee, daarna is de voet verrot en is de staak ook breukgevoelig geworden. Tegenwoordig worden vooral tonkinstokken gebruikt. Een nadeel van deze stokken is echter dat ze glad zijn waardoor de bonenstengels minder houvast krijgen en de neiging hebben naar beneden te glijden.

De stokken kunnen in twee rijen gestoken worden voor het vormen van een langwerpig hok of per vier bij elkaar gebonden worden.

Zie de categorie Beanpoles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.