Bonhoeffer College (Castricum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bonhoeffer College
Algemeen
Locatie Vlag van Nederland Castricum
Opgericht 1971
Type mavo, havo, atheneum, gymnasium
Bevoegd gezag Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland
Personen
Rector M. Nievelstein
Conrector T. Bosma
Leerlingen 1.500 (2012)
Overig
Motto Eigentijds Eigenwijs
Website http://www.bonhoeffer.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Bonhoeffer College is een oecumenische middelbare school in Castricum. Er wordt lesgegeven voor mavo (vmbo-TL), havo, vwo (atheneum en gymnasium). Het aantal leerlingen bedraagt ruim 1.500 (2012). De school heeft ook een brug+klas en doet in de bovenbouw aan keuzewerktijd (KWT).

De school is vernoemd naar Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), een Duits theoloog. Vanwege zijn principiële houding en verzet werd hij door de nazi’s terechtgesteld.

Geschiedenis[bewerken]

In 1971 startte het Bonhoeffer College aan de Alkmaarderstraatweg in Castricum. In deze periode was er uitsluitend een HAVO-opleiding en onderbouw VWO, voor het afronden van het VWO moesten leerlingen nog uitwijken naar Beverwijk[bron?]. Met de groei van Castricum nam ook het leerlingaantal toe, en werd een nieuw gebouw geopend aan de rand van Castricum waar wel een volledige VWO-opleiding kon worden aangeboden.

In de jaren 80 groeide het Bonhoeffer College sterk, het hoofdgebouw aan de Doodweg met een kenmerkende zitkuil in de aula werd uitgebreid met een aantal tijdelijke gebouwen met leslokalen. In 1990 ging de Castricumse Henricus MAVO op in het Bonhoeffer College, waardoor er naast HAVO en VWO ook een MAVO-opleiding kon worden aangeboden. Op 15 juli 1998 werd het complex voor een groot deel door brand verwoest. Al snel kwamen er herbouwplannen voor dezelfde locatie, die inmiddels de wat vriendelijker klinkende straatnaam Pieter Kieftstraat had gekregen.

Architect Dirk Jan Postel ontwierp het nieuwe en huidige schoolgebouw van het Bonhoeffer College zoals dat op 18 oktober 2000 werd geopend door de burgemeesters van Castricum, Akersloot en Limmen. Het bestaat uit drie gelijke lesvleugels, elk opgebouwd uit twee lagen, die gekoppeld worden door een atrium. Hierdoor heeft het schoolgebouw de vorm van een E. Naast het lesgebouw beschikt de school over een eigen sportfaciliteit in de vorm van drie gymzalen.

Externe link[bewerken]