Boni supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Boni (supermarkt))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boni Markten B.V.
Logo
Motto of slagzin Voor de basis naar Boni
Oprichting 1972
Oprichter(s) Gerrit Klaassen[1]
Eigenaar Bouke van der Wal
Hoofdkantoor Nijkerk
Werknemers > 2500
Sector supermarktketen
Website www.bonisupermarkt.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Boni supermarkten is een Nederlandse supermarktketen met 43 vestigingen die in 1972 is opgericht. Het hoofdkantoor en distributiecentrum zijn gevestigd in Nijkerk.

Geschiedenis van Boni supermarkten[bewerken | brontekst bewerken]

Boni werd in 1972 door Gerrit Klaassen opgericht en is van oorsprong een echt familiebedrijf. De naam Boni is afkomstig van het woord bonus wat afgeleid is van het Latijnse woord 'Boni', wat 'van het goede' betekent. De eerste winkel had al een echte discountuitstraling. De winkel was eenvoudig ingericht met houten stellingen en had een zeer voordelig, maar breed assortiment. Boni heeft deel uitgemaakt van de Prisma Food Retail, maar toen Prisma in 2001 aan de voedingswarengroothandel Sligro Food Group werd verkocht, werd het een zelfstandige supermarktketen. Het bedrijf is een van de veertien leden van inkoopvereniging Superunie.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdkantoor en distributiecentrum zijn gevestigd te Nijkerk. In 2005 is het distributiecentrum uitgebreid van 8.000 naar 16.000 m². In 2015 nam Boni drie C1000-winkels over, ze staan in Emmer-Compascuum, Klazienaveen en Hasselt. In 2016 werd de vestiging in Almere-Buiten overgenomen door Vomar supermarkten en in 2017 opende Boni een winkel in Oldebroek. In 2018 opende er een nieuwe vestiging in Heerde, hier werd ook als eerste geëxperimenteerd met de nieuwe Boni formule. Eind augustus 2019 is de vestiging in Amsterdam ook overgenomen door Vomar. In april 2020 is er een vestiging in Amersfoort geopend. Eind september 2021 sloot de winkel in Veenendaal. De formule telt momenteel 43 filialen, waarvan filiaal Nijkerk Wheemplein het grootst is met een oppervlakte van 1950 m². De winkels bevinden zich in het midden, westen en noorden van het land, vooral in steden die grenzen aan de snelweg A28.

Huisstijl en motto's[bewerken | brontekst bewerken]

Tot midden 2005 waren de vaste kleuren blauw en geel, daarna werd dat rood en geel. In de nieuwe formule van Boni zijn de kleuren rood en wit. De kruidenier streeft hiermee een chiquer en 'flitsender' imago na. Vroegere motto's waren "Boni uw supermarkt vol voordeel" en "Boni altijd goedkoop". In de oude formule wordt "Thuis bij Boni" gebruikt en in de allernieuwste formule van Boni wordt gebruikt gemaakt van het motto "Voor de basis naar Boni".

Drie beloftes van Boni[bewerken | brontekst bewerken]

Boni communiceert drie beloftes.

Altijd de laagste prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Boni streeft er naar de laagste prijs voor de wekelijkse boodschappen aan te bieden. Hiertoe worden wekelijks de prijzen van andere supermarkten gemeten. Daar worden de prijzen op aangepast.

De beste kwaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Boni wil de beste en meest verse producten aanbieden.

De vriendelijkste supermarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Boni wil lokaal de beste zijn waar consumenten met plezier boodschappen doen, geholpen door vriendelijk en behulpzaam personeel.

Duurzaamheid[bewerken | brontekst bewerken]

Boni is steeds opzoek naar nieuwe en betere manieren om het milieu te sparen. Zo is Boni is ISO50001 gecertificeerd. Dit houdt in dat Boni continu streeft naar verbetering van het energiemanagementsysteem en ze op weg zijn naar een CO2-neutraal Boni. Voorbeelden hiervan zijn warmte terugwininstallaties en CO2-koelingen in de winkels.

Daarnaast wordt al het afval gescheiden en streven ze naar een verdere verlaging van de derving. Om ervoor te zorgen dat niet alle producten in de afvalbak verdwijnen, geeft Boni aan de voedselbank en werken ze samen met Too Good To Go, om ervoor te zorgen dat goede producten niet onnodig verloren gaan.

Boni doet verder - als laatste supermarktketen in Nederland - de zogenaamde "plofkip" in de ban: In 2023 zal de keten overgaan op de "Beter Leven-kippen". [2]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrit Klaassen, de oprichter van Boni Supermarkten, was op zoek naar een pakkende naam. Tijdens een studiereis in de Verenigde Staten kwam hij de naam Bonie tegen. Toen hij teruggekomen was in Nederland, zocht hij op wat die naam betekende. Hij kwam erachter dat het woord in het Latijn een vorm van Bonus is. Letterlijk vertaald betekent het van het goede. Zo kreeg de supermarkt van Klaassen de naam Boni.[3] Overigens hanteerde de Belgische supermarktketen Colruyt al in 1953 een formule met de naam Boni. Tegenwoordig gebruikt men daar de naam Boni Selection voor producten van het huismerk.[4].

Zie de categorie Boni (supermarket) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.