Boomgierzwaluwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boomgierzwaluwen
Hemiprocne coronata (gekroonde boomgierzwluw)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Apodiformes (Gierzwaluwachtigen)
Familie
Hemiprocnidae
Oberholser, 1906
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Boomgierzwaluwen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Boomgierzwaluwen (Hemiprocnidae) zijn een familie van vogels uit de orde van de gierzwaluwachtigen (Apodiformes).[1] De familie is verwant is aan de gierzwaluwen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Boomgierzwaluwen zij kleine tot middelgrote gierzwaluwachtigen van 15 tot 30 cm lengte. Ze hebben lange vleugels. Dit komt vooral door de forse lengte van de handpennen. De armpennen zijn weer heel kort. Qua uiterlijk verschillen ze sterk van gierzwaluwen, door aangename kleuren (bij mannetjes iridiserende verenkleed), lange gevorkte staarten, een kuifje op de kop en sierveren rond het oog. Ook anatomisch zijn er grote verschillen in het skelet van boomgierzwaluwen en gewone gierzwaluwen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander verschil is het gedrag. Boomgierzwaluwen hebben (zoals de meeste vogels) stevige pootjes waarmee ze op takken kunnen zitten. Ze worden dan ook vaak zittend op takken waargenomen. Gewone gierzwaluwen hebben zwakke pootjes en kunnen daarmee alleen "hangen" op een stroef oppervlak, maar niet op een tak zitten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het uit dunne reepjes bast gemaakte nest wordt gebouwd in bomen. Het heeft de vorm van een lepelvormig kommetje en is aan een tak vastgemaakt. Het legsel bestaat uit een enkel ei, dat met speeksel op de nestbodem wordt vastgelijmd. Het nest bevindt zich ver uit de buurt van andere paartjes.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Boomgierzwaluwen komen voor in India, Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het volgende geslacht is bij de familie ingedeeld:[1]