Boottrein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoek van Holland Haven in 2006,
op spoor 3 staat de boottrein naar Amsterdam

Een boottrein is een trein die aansluiting geeft op een veerbootverbinding. De boottrein moet niet verward worden met de spoorpont. Bij deze laatste gaan de wagons de boot op, bij een bij boottrein stappen passagiers over van of naar een veerboot.

Aan de andere zijde van de veerbootverbinding is soms ook een aansluitende boottrein naar de eindbestemming. Soms kan men een vervoerbewijs kopen voor het gehele aansluitende traject van treinen plus veerboot.

Nederland[bewerken]

Nederland kende tot 2006 een boottreinverbinding van en naar Hoek van Holland voor de aansluitende verbinding met de veerboot naar Harwich. Reizigers worden sindsdien geacht de Sprinter tussen Hoek van Holland en Schiedam of Rotterdam te nemen.

In Engeland rijdt nog wel een boottrein tussen Harwich en Londen of Cambridge. Stena Line werkt commercieel samen met National Express East Anglia en de Nederlandse Spoorwegen door een gecombineerd trein+veerbootvervoersbewijs aan te bieden aan passagiers tussen alle stations op het netwerk van National Express East Anglia en alle stations in Nederland. Vaak worden Londen en Amsterdam dan als eindbestemming genoemd. Dit vervoersbewijs met gereduceerd tarief wordt in Engeland 'dutch flyer' genoemd[1][2].

Serie Treinsoort Van Via Naar Materieel Periode
400 INT Amsterdam Centraal Rotterdam Centraal Hoek van Holland Haven (Boottrein) VIRM t/m dienstregeling 2006

Een andere bekende boottrein die over Hoek van Holland een verbinding had was de Rheingold-Express. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er ook boottreinen die via Vlissingen reden.

België[bewerken]

Dover Marine in 2007. De laatste trein is reeds lang vertrokken

In België kende men de doorgaande Saphir die via Oostende en Dover naar Londen reed.

Andere bekende boottreinbestemmingen[bewerken]