Borealis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Borealis is de op een na grootste producent van polyethyleen en polypropyleen in Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd te Wenen in Oostenrijk. Borealis bezit fabrieken in Nederland, België, Oostenrijk, Duitsland, Finland en Zweden, Italië, Brazilië en de Verenigde Staten. De Nederlandse fabriek ligt in Geleen op het industrieterrein Chemelot. De Belgische fabrieken liggen te Beringen, Kallo en Zwijndrecht.

Geschiedenis[bewerken]

Borealis betekent "van het noorden" in het Latijn en werd gesticht in 1994 als fusie van het Finse Neste Oil en het Noorse Statoil. In 1998 nam Borealis de petrochemische bedrijven van OMV over. OMV en IPIC namen 50% van de aandelen van Neste Oil over. In 2005 verkocht Statoil zijn aandelen en in juni 2006 verhuisde het hoofdkwartier van Kopenhagen naar Wenen.

Borealis is voor 64% eigendom van de International Petroleum Investment Company (IPIC) te Abu Dhabi en voor 36% van het Oostenrijkse olie- en gasbedrijf OMV.

Producten[bewerken]

Borealis is de belangrijkste producent van PE- en PP-buizen voor water, gas, chemicaliën en olie.

Verder produceert Borealis nog:

  • isolatie voor kabels
  • plastics voor dashboards, deurbekleding, bumpers, ventilatie
  • verpakkingen voor medische producten, voedsel, flessen, kratten, dozen, rekken en pallets

In Finland produceert Borealis fenol en aceton voor lijmen, vezels, tapijten, cd's, dvd's, gsm's en huishoudelijke apparaten, verven en geneesmiddelen.

In 2007 nam Borealis Agrolinz Melamine International (AMI) over, dat nu Borealis Agrolinz Melamine GmbH heet en melamine en kunstmest produceert. Melamine dient om vloeren en meubels krasbestendig te maken.

Externe link[bewerken]