Borgward

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Borgward Hansa 1800 (1952-1954)
Borgward Hansa 1500 Kombi (1952)
Borgward Isabella TS Deluxe

Borgward was een Duits automerk dat van 1939 tot 1963 heeft bestaan. Het was verbonden aan verschillende door Carl Borgward opgerichte bedrijven, die in Bremen waren gevestigd. Even was Borgward de op een na grootste automaker van de Bondsrepubliek Duitsland. In totaal werden iets meer dan een miljoen auto's geproduceerd.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk bouwde Borgward zijn auto's alleen onder de naam Goliath, later ook onder de namen Hansa en Lloyd (bedrijven die hij overnam), en vanaf 1939 bouwde hij ook onder eigen naam. De eerste Borgward was de Borgward 2300. De bekendste en meest populaire Borgward was de Borgward Isabella.

In 1961 ging de Borgward-groep spectaculair ten onder. De Amerikaanse importeur ging failliet, waardoor Borgward met een overschot kwam te zitten. De Duitse krant Der Spiegel schreef in januari 1961 een artikel over de "slechte" financiële situatie bij Borgward.[1] Het bedrijf had in 1960 30 miljoen DM moeten lenen, waar de senaat van Bremen borg voor stond. Vele orders werden geannuleerd, met als gevolg dat er nog grotere voorraden ontstonden. Het gerucht ging dat het hier een samenzwering betrof tussen de Deutsche Bank en Mercedes-Benz, maar bewijs hiervoor is nooit gevonden.[bron?] Op 4 februari 1961 werd Carl Borgward voor de keus gesteld: in surseance gaan, of alle eigendom van de Borgward-groep overdragen aan Bremen. Borgward koos voor het laatste. In 1965 publiceerde diezelfde Der Spiegel dat het bedrijf nooit failliet had hoeven gaan. Volgens de huidige maatstaven was het ook geen echt faillissement, omdat alle schuldeisers netjes werden betaald. Er werden iets meer dan een miljoen voertuigen gemaakt.[2] Tegenwoordig worden in de voormalige fabriek van Borgward auto's van Mercedes-Benz gemaakt.

Comeback[bewerken]

Christian Borgward en Carl F.W. Borgward, kleinzonen van de oprichter, willen het merk nieuw leven inblazen. Dit maakten ze in maart 2015 bekend op de autosalon te Genève, waar het eerste model, de BX7 werd gepresenteerd.[3] Het plan is de auto's te gaan fabriceren in de Volksrepubliek China.[2] Op de Salon van Genève 2016 werden de modellen BX5 en BX6 TS gepresenteerd. Halverwege 2016 werd de BX7 op de Chinese markt gebracht.

Externe link[bewerken]