Borkense baan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borkense baan
Natuurgebied
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Winterswijk
Informatie
Beheer Vereniging Natuurmonumenten
Het Geldersch Landschap
Foto's
Oorspronkelijke rails

De Borkense baan is een natuurgebied in de gemeente Winterswijk. Het bestaat uit de voormalige spoorlijn tussen Winterswijk en Borken (Duitsland), het grensoverschrijdende deel van de in 1880 aangelegde spoorlijn Zutphen - Gelsenkirchen-Bismarck. De Borkense Baan is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en stichting Het Geldersch Landschap.[1][2] Het is, met negentien andere natuurterreinen, een onderdeel van het in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van bijna 22.000 hectare.

De spoorlijn was tot 1979 in gebruik en is door de Nederlandse Spoorwegen in 1989, bij haar 150-jarig jubileum, overgedragen aan Natuurmonumenten en Het Geldersch Landschap. De organisaties krijgen daarbij elk de helft van de lijn. Bij het Gelders Landschap heeft men de rails laten liggen. Natuurmonumenten heeft op haar gedeelte de rails en dwarsliggers verwijderd.


Op het uit zand en grind bestaande talud komen diverse bijzondere planten voor. Het grindbed wordt gebruikt door reptielen als de zandhagedis om zich op te warmen. Rond de oude spoorbaan worden circa 25 soorten dagvlinders aangetroffen.

Afbeeldingen[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Borkense Baan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.