Born From Pain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Born From Pain
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1997 - heden
Oorsprong Heerlen, Limburg, Nederland
Genre(s) Hardcore, metalcore
Label(s) Metal Blade Records
Leden
Zang Rob Franssen (sinds 1997)
Gitaar Karl Fieldhouse (sinds 2003)
Dominik Stammen (sinds 2005)
Basgitaar Andries Beckers (sinds 2008)
Drums Igor Wouters (sinds 2010)
Ex-leden
Zang Ché Snelting (1997-2007)
Gitaar Stefan van Neerven (1997-2006)
Servé Olieslagers (1997-2001)
Marijn Moritz (2001-2003)
Drums Roel Klomp
Wouter Alers (1997-2003)
Pieter Hendriks (2003-2005)
Roy Moonen (2009)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Born From Pain is een hardcorepunkband uit de Oostelijke Mijnstreek van Nederland, gevormd in 1997. Door de jaren heen trad de band op in Europa, de Verenigde Staten en Japan, samen met bekende bands zoals Hatebreed, Madball, Zero Mentality, Six Feet Under, Soulfly, Limp Bizkit, Agnostic Front en Slayer.

Ook speelde Born From Pain op de festivals Paaspop (Schijndel), Groezrock, Party On en Dour Festival.

Geschiedenis[bewerken]

Beginjaren[bewerken]

Na het uiteenvallen van Feeding The Fire richten bassist Rob Franssen en zanger Ché Snelting de hardcoreband Born From Pain op, samen met hun vrienden Wouter (Feeding The Fire, drums) en Servé (Quarantine, gitaar). Franssen is naast Born From Pain ook zanger in de band Bloodsport. De muziek op het titelloze minialbum werd eind augustus 1999 door metalblad Aardschok omschreven als het antwoord op bands als All Out War, Hatebreed en Merauder. Het minialbum werd opnieuw met extra livenummers uitgebracht onder de titel Immortality (2000). Na deze eerste officiële uitgave van het Limburgse Gangstyle Records ging de groep op tournee met Cold As Life. Het debuutalbum Reclaiming The Crown werd in mei 2000 opgenomen in De Studio in het Belgische Asse met producer Dirk Miers en met extra gitarist Stefan van Neerven. De vijf muzikanten gingen op tournee door Europa, samen met onder meer Hatebreed. De band was ook te zien tijdens de Eastpak Resistance Tour.

VS, Japan en Tue Madsen[bewerken]

Met de nieuwe gitarist Karl Fieldhouse en de nieuwe drummer Pieter Hendriks nam Born From Pain het tweede album Sands of Time op met de Deense producer Tue Madsen (onder andere Sick of It All). De band ging op tournee met Terror en Madball en was te zien op de grote metal/hardcorefestivals in Europa. Optredens in de Verenigde Staten en Japan volgden. De tien nummers van het debuutalbum werden opnieuw gemixt en geremasterd door Tue Madsen en aan het eind van 2003 heruitgebracht. Na deze tournee verliet Pieter Hendriks de band.

Internationale tournee en vertrek gitarist[bewerken]

Tue Madsen verzorgde in diens Antfarm Studio de productie van het derde album In Love with the End. De plaat verscheen in april bij het Amerikaanse Metal Blade Records. Born From Pain ging anderhalf jaar op tournee, onder meer samen met Zero Mentality. De band verzorgde voorprogramma's voor onder andere Six Feet Under en Soulfly. Tijdens de Persistence Tour deelde Born From Pain het podium met bands als Hatebreed, Agnostic Front en Napalm Death. In de zomer van 2006 ging de groep op tournee met Six Feet Under en stond zij op Waterpop, Huntenpop en Wâldrock en grote internationale festivals als Wacken Open Air, With Full Force en Hellfest. Gitarist Stefan van Neerven verliet de band. Hij werd vervangen door Dominik Stammen (ex-Zero Mentality). Het wederom door Tue Madsen geproduceerde album War bevatte Barney Greenway (Napalm Death), Lou Koller (Sick of It All) en Jan-Chris De Koeijer (Gorefest) als gastzangers.

Vertrek Ché en tienjarig bestaan[bewerken]

Na afloop van de vijf weken durende internationale tournee The War Is On nam zanger Ché na tien jaar afscheid van de band. Hij zou zich gaan toeleggen op onder meer het adviseren en managen van bands. Carl Schwartz van de Amerikaanse band First Blood nam zijn plek tijdelijk over. In de periode april/mei, toen Schwartz voor verplichtingen een paar maanden terugkeerde naar de Verenigde Staten, nam Paul Boers van de Limburgse band Superior plaats achter de microfoon. In de maanden mei en juni speelde de groep in Frankrijk (onder andere Parijs, Nantes en het Free Edge Festival in Chambray-lès-Tours), Duitsland (onder andere Kassel, Trier), Finland (tijdens het Nummirock Festival) en België (Brugge). In juni bestond Born From Pain tien jaar. De gebeurtenis werd op 29 juni gevierd met een speciale, binnen vijf dagen uitverkochte show in De Nieuwe Nor te Heerlen met gastoptredens van onder andere Crawlspace, Drift, Superior en Terror. Tijdens deze show stond Ché nog eenmaal met Born From Pain op het podium. Na optredens in Duitsland en België ging in september de Hell On Earth Tour van start, samen met de bands Walls of Jericho en Fear My Thoughts, met optredens in Duitsland (onder andere Frankfurt, Hannover, Dresden, Essen en Berlijn) en Polen (Poznań). De tournee eindigde op 7 oktober in Schweinfurt. Karl Fieldhouse leverde een gastbijdrage op het jubileumalbum van The Dreamside.

Discografie[bewerken]

  • Immortality - (2002)
  • Reclaiming the Crown - (2003)
  • Sands of Time - (2004)
  • In Love with the End - (2005)
  • War - (2006)
  • Survival - (2008)
  • The New Future - (2012)

Externe link[bewerken]