Born From Pain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Born From Pain
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1997 - heden
Oorsprong Heerlen, Limburg, Nederland
Genre(s) Hardcore, Metalcore
Label(s) Metal Blade Records
Verwante acts Dark Intentions
Leden
Zang Rob Franssen (sinds 1997)
Drums Igor Wouters (sinds 2010)
Gitaar Dominik Stammen (sinds 2005)
Gitaar Karl Fieldhouse (sinds 2003)
Basgitaar Andries Beckers (sinds 2008)
Ex-leden
Zang Ché Snelting (1997 - 2007)
Gitaar Stefan van Neerven (1997 - 2006)
Drums Roel Klomp
Drums Wouter Alers (1997 - 2003)
Gitaar Servé Olieslagers (1997 - 2001)
Drums Roy Moonen (2009)
Gitaar Marijn Moritz (2001 - 2003)
Drums Pieter Hendriks (2003 - 2005)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Born From Pain is een hardcorepunkband uit de Oostelijke Mijnstreek van Nederland, gevormd in 1997. Door de jaren heen trad de band op in Europa, de Verenigde Staten en Japan, samen met bekende bands zoals Hatebreed, Madball, Zero Mentality, Six Feet Under, Soulfly, Limp Bizkit, Agnostic Front en Slayer.

Ook speelde Born From Pain op de festivals Paaspop (Schijndel), Groezrock, Party On en Dour Festival.

Geschiedenis[bewerken]

De vroege jaren[bewerken]

Na het uiteenvallen van Feeding The Fire richten bassist Rob Franssen en zanger Ché Snelting de hardcore band Born From Pain op, samen met hun vrienden Wouter (Feeding The Fire, drums) en Servé (Quarantine, gitaar). Rob Franssen is naast Born From Pain ook zanger in de band Bloodsport. De muziek op het titelloze minialbum wordt eind augustus 1999 door metalblad Aardschok omschreven als het antwoord op bands als All Out War, Hatebreed en Merauder. Het minialbum wordt opnieuw met extra livetracks uitgebracht onder de titel Immortality (2000). Na deze eerste officiële uitgave van het Limburgse Gangstyle Records gaat Born From Pain op tournee met Cold As Life. Het debuutalbum Reclaiming The Crown wordt in mei 2000 opgenomen in De Studio in het Belgische Asse met producer Dirk Miers en met extra gitarist Stefan van Neerven. De vijf muzikanten gaan op tournee door Europa, onder meer samen Hatebreed. De band is ook te zien tijdens de Eastpak Resistance Tour.

De VS, Japan en Tue Madsen[bewerken]

Met nieuwe gitarist Karl Fieldhouse en nieuwe drummer Pieter Hendriks nam Born From Pain het tweede album Sands Of Time op met de Amerikaanse producer Tue Madsen (onder andere Sick Of It All). De band ging op tournee met Terror en Madball en was te zien op de grote metal/hardcore festivals in Europa. Optredens in de Verenigde Staten en Japan volgden. De tien nummers van het debuutalbum werden opnieuw gemixt en geremasterd door Tue Madsen en aan het eind van 2003 heruitgebracht. Na deze tour verliet Pieter Hendriks de band.

Internationale Tour & Vertrek Gitarist[bewerken]

Tue Madsen verzorgt in diens Antfarm Studio de productie van het derde album In Love With The End. De plaat verschijnt in april bij het grote Amerikaanse Metal Blade Records. Born From Pain gaat een intensieve anderhalf jaar op tournee, onder meer als hoofdact samen met voorprogramma Zero Mentality. De band doet zelf voorprogramma's voor onder andere Six Feet Under en Soulfly. Tijdens de Persistence Tour deelt Born From Pain het podium met bands als Hatebreed, Agnostic Front en Napalm Death. In de zomer van 2006 gaat de groep op tournee met Six Feet Under en staat Born From Pain op Waterpop, Huntenpop en Wâldrock en grote internationale festivals als Wacken Open Air, With Full Force en Hellfest. Tournees door Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika staan in de planning. Gitarist Stefan van Neerven verlaat de band. Hij wordt vervangen door Dominik Stammen (ex-Zero Mentality). Het wederom door Tue Madsen geproduceerde album War bevat gastvocalen van Barney Greenway (Napalm Death), Lou Koller (Sick Of It All) en Jan-Chris De Koeijer (Gorefest).

Vertrek Ché & 10 jarig bestaan[bewerken]

Na afloop van de vijf weken durende internationale tournee The War Is On neemt vocalist Ché na tien jaar trouwe dienst afscheid van Born From Pain. Hij gaat zich onder meer bezighouden met het adviseren en managen van bands. Carl Schwartz uit de Amerikaanse band First Blood neemt zijn plek tijdelijk over. In de periode april/mei, als Schwartz voor verplichtingen een paar maanden terug gaat naar de Verenigde Staten, neemt Paul Boers van de Limburgse band Superior plaats achter de microfoon. In de maanden mei en juni speelt de groep in Frankrijk (onder andere Parijs, Nantes en het Free Edge Festival in Chambray-lès-Tours), Duitsland (onder andere Kassel, Trier), Finland (tijdens het Nummirock Festival) en België (Brugge). In juni bestaat Born From Pain tien jaar en dat wordt op 29 juni gevierd met een speciale, binnen vijf dagen uitverkochte show in De Nieuwe Nor te Heerlen met gastoptredens van onder andere Crawlspace, Drift, Superior en Terror. Tijdens deze show staat Ché nog eenmaal en voor het laatst met zijn maatjes van Born From Pain op het podium. Na optredens in met name Duitsland en België gaat in september de Hell On Earth Tour van start samen met de bands Walls of Jericho en Fear My Thoughts en optredens in Duitsland (onder andere Frankfurt, Hannover, Dresden, Essen en Berlijn) en Polen (Poznań). De tournee eindigt op 7 oktober in Schweinfurt. Karl Fieldhouse levert een gastbijdrage op het jubileumalbum van The Dreamside.

Discografie[bewerken]

  • Immortality - (2002)
  • Reclaiming The Crown - (2003)
  • Sands Of Time - (2004)
  • In Love With The End - (2005)
  • War - (2006)
  • Survival - (2008)
  • The New Future - (2012)

Externe link[bewerken]