Born Yesterday (1993)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Born Yesterday
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Luis Mandoki
Producent Stratton Leopold
D. Constantine Conte
Chris Soldo
Stephen Traxler
Scenario Toneelstuk:
Garson Kanin
Scenario:
Douglas McGrath
Hoofdrollen Melanie Griffith
John Goodman
Don Johnson
Muziek George Fenton
Montage Lesley Walker
Cinematografie Lajos Koltai
Productiebedrijf Hollywood Pictures
Distributie Buena Vista Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 26 maart 1993
Vlag van Nederland 4 november 1993
Genre Romantische komedie
Speelduur 100 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $14 miljoen
Opbrengst $17,9 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Born Yesterday is een Amerikaanse romantische komedie uit 1993 onder regie van Luis Mandoki. De film is gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk van Garson Kanin en is een remake van de gelijknamige film uit 1950. De film werd slecht ontvangen; Griffith werd zelfs genomineerd voor een Golden Raspberry Award. In Nederland kreeg de film een kleinschalige release en kreeg weinig tot geen aandacht van de pers.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Harry Brock is een schrootmagnaat die enkel denkt aan geld verdienen. Hij is een van de rijkste mannen ter wereld en is ervan overtuigd dat alles en iedereen te koop is. Acht jaar geleden ontmoette hij in Las Vegas showgirl Billie Dawn, de personificatie van een dom blondje. Hij raakte op slag verliefd en kocht haar liefde. Zij stemde toe aan een relatie omdat ze met zijn geld alles kon kopen wat haar hartje begeert. Tegenwoordig perst Harry wat invloedrijke senators af in Washington D.C. en heeft vanwege zijn zwendelpraktijken het bedrijf op de naam van Billie gezet, die zo nu en dan nietsvermoedend papieren ondertekent zonder deze door te lezen.

Tijdens dit langdurig bezoek aan Washington vergezelt Billie hem naar verscheidene formele feesten, waar ze weinig indruk achterlaat op het elitaire publiek. Men vindt haar dom en drijft de spot met haar. Harry vreest dat zijn imago hierdoor beschadigd kan worden en denkt dat een nieuwe kennis, journalist Paul Verrall haar wel wat intelligentie kan bijbrengen. Paul is smoorverliefd op Billie en stemt onmiddellijk toe. Het duo klikt al bij de eerste ontmoeting met elkaar; Paul brengt zo veel mogelijk tijd met haar door om haar alle relevante kennis bij te leren. Billie raakt vooral geïnteresseerd in het wetboek. Bij een formeel feest laat ze zelfs indruk achter op het publiek. De vonk spat nogmaals over en het tweetal zoent elkaar vluchtig.

Het duurt niet lang voordat Billie, door haar nieuw vergaarde intelligentie, ontevreden raakt in haar liefdeloze relatie met Harry. Harry neemt haar niet serieus en vindt het maar niks dat ze steeds meer haar eigen stem laat horen. Billie komt uiteindelijk achter de zwendelpraktijken van haar man en leert dat het bedrijf op zijn naam staat. Hij probeert haar de mond te snoeren, maar met de hulp van Paul lukt het haar om Harry's bedrijf van hem weg te nemen. Ze hoopt dat Harry zich in de toekomst minder zal toeleggen op het verdienen van geld, en meer op zoek gaat naar de ware betekenis van het leven. Ze gaat er met Paul vandoor.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Melanie Griffith Billie Dawn
John Goodman Harry Brock
Don Johnson Paul Verrall
Edward Herrmann Ed Devery
Max Perlich JJ
Michael Ensign Phillipe
Benjamin C. Bradlee Alex Duffee
Sally Quinn Beatrice Duffee
Fred Thompson Senator Hedges
Celeste Yarnall Mevrouw Hedges