Borneohof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Borneohof
pleinzijde Borneohof
pleinzijde Borneohof
Locatie Amsterdam, Nederland
Huidig gebruik appartementen, bibliotheek, sportschool, café, bloemist
Start bouw 2008
Bouw gereed 2011
Opening 9-6-2011
Hoogte tot top 37 meter
Overig
Verdiepingen 10
Architect Geusebroek Stefanova architectenbureau
Constructeur Adams Bouwadviesbureau
Aannemer J.M. Deurwaarder
Projectontwikkelaar De Alliantie
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Borneohof is een opvallend gebouw aan het Javaplein in het hart van de Indische buurt, stadsdeel Oost in Amsterdam, tegenover de Berlageblokken. Het gebouw is een initiatief van woningcorporatie De Alliantie.

Programma[bewerken]

In de punt en op de bovenverdiepingen zijn 67 appartementen en maisonnettes gesitueerd. Daarnaast is er op de begane grond een regionale afdeling van de OBA (openbare bibliotheek Amsterdam), een sportschool, een grand café en een bloemist. Onder de grond is een tweelaagse volautomatische parkeergarage voor 169 auto's.

Architectuur[bewerken]

Het gebouw presenteert zich op twee manieren naar zijn omgeving. De drie gevels die het stratenpatroon volgen zijn een moderne uitwerking van de overliggende gebouwen, welke ontworpen zijn door architect Adriaan Willem Weissman. De voorgevel aan het Javaplein is losgetrokken van het stratenpatroon om het plein te vormen. Deze gevel is afwijkend en moderner in zijn verschijningsvorm. Een toren markeert het plein voor de omgeving. De arcade laat gebouw en plein in elkaar overvloeien. Er zijn vier poorten die door middel van een trap toegang geven tot een binnengebied op de eerste verdieping. Dit binnengebied bestaat uit 3 hoven, geïnspireerd op Berlijnse hoven.

Kunst[bewerken]

Twee poorten zijn door industrieel vormgever Piet Hein Eek voorzien van kunstwerken. De zijwand van de poort is bekleed met (fragmenten) van oude deuren.

Prijzen[bewerken]

De Borneohof is in 2011 genomineerd voor de Zuiderkerkprijs en in 2012 voor de Gouden AAP (Amsterdamse Architectuur Prijs) en de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is toegekend aan het gebouw.

Externe links[bewerken]