Borsa Italiana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borsa Italiana
Gevel beursgebouw in Milaan
Gevel beursgebouw in Milaan
Oprichting 1808
Hoofdkantoor Milaan, Italië
Producten Financiële beurshandel
Website Borsa Italiana
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Borsa Italiana is de belangrijkste effectenbeurs van Italië. De beurs is sinds 2007 onderdeel van de London Stock Exchange (LSE). De Borsa Italiana is gevestigd aan het plein Piazza degli Affari in Milaan.

Geschiedenis[bewerken]

De Borsa di Commercio (handelsbeurs) werd opgericht op 16 januari 1808.[1] De beurs opereerde als publieke instelling, in tegenstelling tot veel andere beurzen die begonnen als een bundeling van commissionairs. In 1859 werd het eerste aandeel geïntroduceerd, de "Società Ferroviaria del Lombardo Veneto" (de Spoorwegonderneming Lombardije-Venetië). In diverse andere Italiaanse steden ontwikkelden zich aparte effectenbeurzen, er was ook nog geen sprake van een Italiaanse eenheid.

In 1964 werden de eerste beleggingsfondsen geïntroduceerd aan de beurs. Deze waren officieel gevestigd in Luxemburg. In de volgende jaren won de beurs van Milaan steeds meer aan invloed ten opzichte van de beurzen in Italiaanse steden. De overheid privatiseerde de beurs in het jaar 1998.

In 2007 kocht LSE voor 1,5 miljard euro Borsa Italiana.[2] Het bod van LSE was deels in aandelen waardoor de oud-Borsa Italiana aandeelhouders een belang van 28% kregen in nieuwe groep.[3] Het nieuwe bestuur bestaat uit 12 bestuurders, waarvan vijf Italianen. Door het bod van LSE te accepteren werd een overname door NYSE Euronext geblokkeerd.[3]

Handelstijden[bewerken]

De normale handel vindt plaats tussen 9.00 uur in de ochtend en 17.25 uur in de middag. Voor en na de normale handel is het mogelijk om orders in te leggen en kan er door professionele partijen gehandeld worden.

Beursindex[bewerken]

De FTSE MIB is de belangrijkste beursindex van de Borsa Italiana. Voor 2004 was de MIB-30 de voornaamste index, maar deze is niet langer in gebruik.