Borssele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Borssele (alternatieve spellingen: Borsele, Borsselen of Borselen) is een oude naam. Hij werd aanvankelijk gebruikt voor een voormalig eiland in de huidige provincie Zeeland, dat nu onderdeel vormt van Zuid-Beveland, maar slaat nu onder andere ook op het dorp Borssele en de gemeente Borsele, waarin dit dorp is gelegen.


Ligging van de gemeente Borsele

Ligging van de gemeente Borsele

Borssele kan verwijzen naar:

Personen met de achternaam Borselen

Schrijfwijzen en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het eiland komt voor onder de namen Brumsale (976), Brumisela (1003), Brumsela (1040), Brinisila (1161), Borsala en Bersalia (1197). In de middeleeuwen kwamen ook de namen Berselre, Brumsale, Brinsilla en Borsale voor. Bij de overstromingen van 1530 en 1532 verdween het eiland Borssele, maar in 1616 werd het land weer herwonnen en ontstond het huidige dorp Borssele. In de late middeleeuwen werd de naam veranderd van het toen gebruikelijke Bersala naar spelwijzen met een 'o' met een enkele of dubbele 's' en 'l' en soms een 'n' aan het einde; Bors(s)el(l)e(n).

In de 19e eeuw waren de namen Borsele (1883) en Borselen (1889) in gebruik voor het dorp, maar ook de naam Monster, een dorp dat was verdronken bij de overstromingen van 1530 of 1532 en in de buurt van het huidige dorp Borssele lag, werd gebruikt voor het dorp en de gelijknamige gemeente die in 1815 ontstond. Begin 20e eeuw gebruikten de posterijen en de officiële instanties van Zeeland echter de naam Borsselen. In 1936 werd door het KNAG een 'lijst der aardrijkskundige namen van Nederland' gepubliceerd, waarin de naam Borsele werd opgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikte in brieven aan de gemeente daarop deze naam. Het gemeentebestuur van de plaats kreeg zodoende deze naam onder ogen en stuurde daarop op 24 september 1937 een brief aan de Minister van Binnenlandse Zaken, waarin werd verzocht om niet Borsele maar de naam Borssele voortaan als officiële schrijfwijze voor plaats en gemeente te gebruiken. Op 14 oktober 1937 werd dit besluit gepubliceerd en sindsdien werd de naam Borssele de officiële naam voor het dorp en gemeente.

Op 1 januari 1970 fuseerde de gemeente met een groot aantal andere gemeenten, waarbij de naam Borssele weer ter sprake kwam. Om het onderscheid tussen dorp en gemeente te verduidelijken werd de naam van de nieuwe gemeente vastgesteld op Borsele, waarbij werd vermeld dat de keuze was bepaald door het feit dat dit "een van de oudst voorkomende namen is in het gebied".[1]

De betekenis van het voorvoegsel 'Bor'- is onbekend en verschillende schrijvers kwamen dan ook tot verschillende betekenissen. Zo zou het verwijzen naar het 'land van Bor', 'het brommen van de zee' (Brumisela), 'brem' of 'braam'. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het waarschijnlijker is dat het verwijst naar een stroom of kreek.

Het achtervoegsel 'sale' of 'sele' stond in het Frankisch voor een 'zaal', 'groot huis' of 'woning' of een open vlakte in het bos, waarbij de betekenis verwijst naar een 'afgebakende (open) ruimte'. In het geval van Borssele een 'afgebakend' eiland.