Borstreconstructie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Resultaat van borstreconstructie na een borstamputatie. De tepel ontbreekt en het litteken is goed zichtbaar.

Borstreconstructie is het chirurgisch namaken van (een deel van) een borst na een borstamputatie. Het doel is een nieuwe borst te maken die zoveel mogelijk op de andere of de oorspronkelijke borst lijkt.

Methoden[bewerken | brontekst bewerken]

Een borstreconstructie kan gebeuren met eigen weefsel (huid en spier- en vetweefsel van de buik of billen), met een inwendig borstimplantaat of met een uitwendige borstprothese. De keuze van de methode hangt onder meer af van de behandeling van de tumor, leeftijd, lichaamsbouw, lichaamsgewicht, gezondheid, kwaliteit van de huid (littekens) en de grootte en vorm van de borst.

Na een borstsparende operatie of een preventieve borstamputatie kan een directe borstreconstructie worden uitgevoerd, tijdens dezelfde narcose. Of iemand ervoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van de algehele gezondheid. Meestal is het resultaat mooier dan bij een uitgestelde reconstructie, maar er is een grotere kans op complicaties. Een uitgestelde borstreconstructie kan vanaf drie maanden na de borstamputatie gebeuren.

Na een borstreconstructie kan men tijdelijk een speciale prothesebeha dragen voor extra ondersteuning en een betere drukverdeling, zodat oedeemvorming wordt voorkomen.

Zie de categorie Borstreconstructie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.