Borsumij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N.V. Borneo Sumatra Maatschappij
Het kantoorgebouw van Borsumij te Soerabaja in de koloniale tijd.
Oprichting 1884
Oprichter(s) J.W. Schlimmer
Hoofdkantoor Den Haag
Industrie handelsmaatschappij
Portaal  Portaalicoon   Economie

De N.V. Borneo Sumatra Maatschappij, beter bekend onder de naam Borsumij, was een Nederlandse handelsmaatschappij, gevestigd te Den Haag.

Borsumij[bewerken | brontekst bewerken]

Deze maatschappij werd in 1884 opgericht nadat, in 1882, de Nederlandsche Handel-Maatschappij haar handelsactiviteiten in Nederlands-Indië ging beperken tot Java. Oprichter was J.W. Schlimmer, die tot dan toe vertegenwoordiger van de Nederlandse Handel-Maatschappij op Borneo was.

Aanvankelijk werd gehandeld in bosproducten, maar later werden ook consumptiegoederen geïmporteerd. Men maakte voor dit alles gebruik van eigen schepen.

Na de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende onafhankelijkheid van Indonesië ging men zich toeleggen op markten in West-Afrika. Men kocht daartoe de Twentsche Overzee Handelmaatschappij op. Deze was door Twentse textielfabrikanten in 1920 opgericht om katoenproducten aldaar te verkopen. Later werden de Afrikaanse handelsactiviteiten weer beëindigd en ging men zich op West-Europa richten. In tegenstelling tot sommige andere handelshuizen, ging men geen industriële activiteiten ontplooien.

Fusie met Geo Wehry[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Borsumij Wehry voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1961 fuseerde men met handelshuis Geo Wehry tot Borsumij Wehry. Geo Wehry was opgericht te Soerabaja en verhandelde textiel, terwijl het onder meer het Guinness-bier importeerde in het toenmalige Nederlands-Indië. Het in 1912 geopende hoofdkantoor, dat zich in het tegenwoordige Djakarta bevindt, werd in 1939 een museum voor het oude Batavia en is tegenwoordig een poppenmuseum. De combinatie verwierf later het predicaat Koninklijk en ging Koninklijke Borsumij Wehry heten.

In 1996 werd Borsumij Wehry overgenomen door Hagemeyer.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Borsumij van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.