Bos en Lommerweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bos en Lommerweg
De voormalige Pniëlkerk, ook bekend als het Theelichtje, tegenwoordig theater Mozaïek aan de Bos en Lommerweg
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel West
Begin Haarlemmerweg
Eind Dijk van de Ringspoorbaan
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Bos en Lommerweg is een straat in Amsterdam-West. De Bos en Lommerweg loopt van de Haarlemmerweg tot de dijk van de Ringspoorbaan. De straat wordt gekruist door de Willem de Zwijgerlaan, Admiraal de Ruijterweg en Hoofdweg. In het verlengde van de straat ligt de Burgemeester De Vlugtlaan voorbij de dijk van de Ringspoorbaan. Hier lag van 1986-2000 aan de zuidzijde Station Amsterdam De Vlugtlaan en aan de noordzijde sinds 1997 het metrostation De Vlugtlaan.

De opvallendste gebouwen langs de Bos en Lommerweg zijn de Pniëlkerk van B.T. Boeyinga, beter bekend als het 'Theelichtje' (sinds 2006 'Podium Mozaïek') en de Opstandingskerk van M.F. Duintjer, beter bekend als de Kolenkit.

In de omgeving van de Bos en Lommerweg zijn de meeste straten vernoemd naar verwanten van Willem de Zwijger, veldslagen, historische boeken en toneelstukken.

Omstreeks 2000 startten grote verbouwingsplannen voor het Bos en Lommerplein en omgeving. Over de Ringweg A10 werden twee poortgebouwen gerealiseerd langs de Bos en Lommerweg. Sinds 2010 is de Bos en Lommerweg ingedeeld bij het stadsdeel Amsterdam-West.

De straat werd in 1934 vernoemd naar de in 1940 gesloopte boerenhofstede met die naam langs de Sloterdijkermeerweg die Sloterdijk met de Sloterdijkermeerpolder (thans Sloterplas) verbond. Op deze plaats bevindt zich nu het Bos en Lommerplein.

Aan het eind van de weg staat sinds 2012 het appartementencomplex New Kit. Sinds 2021 is er op woensdag en zaterdag een markt op de ventweg aan de noordkant tussen het Bos en Lommerplein en de Egidiusstraat.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen het Bos en Lommerplein en Slotermeer reed tramlijn 13 sinds 1954. In 1989 nam tramlijn 14 deze taak over omdat Lijn 13 een kortere route kreeg waarbij tramlijn 7 zijn eindpunt kreeg op het Bos en Lommerplein en tramlijn 14 tussen de Admiraal de Ruijterweg en het Bos en Lommerplein over de Bos en Lommerweg naar Slotermeer ging rijden. In 2004 kwam tramlijn 7 daarbij. Buslijn 21 rijdt sinds 1976[1] door deze straat evenals buslijn 80 sinds 1957. Tramlijn 14 verdween op 22 juli 2018.