Bos van Mormal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bos van Mormal
(Forêt de Mormal)
Natuurgebied
Bos van Mormal (Frankrijk)
Bos van Mormal
Situering
Land Frankrijk
Locatie Noorderdepartement
Coördinaten 50° 12′ NB, 3° 44′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Le Quesnoy, Maroilles
Informatie
Oppervlakte 91,63 km²
Beheer Office National des Forêts
Foto's
Bos van Mormal

Het Bos van Mormal (Frans:Forêt (domaniale) de Mormal) is een staatsbos en natuurgebied in het Franse Noorderdepartement in het Regionaal natuurpark van de Avesnois. Het loofbos is 91,63 vierkante kilometer groot en is daarmee het grootste bos van het Noorderdepartement. Het Bos van Mormal wordt beheerd door de Franse overheidsdienst Office National des Forêts. Een deel van het bos van Mormal is Europees beschermd als Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied FR 3100509).

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het bos leeft onder andere ree, everzwijn, edelhert (enige kudde van het Noorderdepartement). Deze dieren werden opnieuw uitgezet aangezien het bos overbejaagd werd na de Franse Revolutie. Verder komt er onder andere wilde kat, zwarte ooievaar, eekhoorn, marter voor.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Het loofbos van Mormal bestaat voornamelijk uit zomereik en beuk, met hier en daar haagbeuk en es. De bomen zijn vrij jong omdat het bos tijdens de Eerste Wereldoorlog voor twee derde gekapt werd. In augustus 1914 gebruikte het Engelse leger het bos tijdens de Grote Terugtocht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het bos ook schade op.

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

Het bos van Mormal is vrij toegankelijk op de boswegen en bospaden die het gebied doorkruisen. Door het bos loopt de GR122.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Forêt de Mormal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.