Bosconian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosconian
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper Akira Takunda, Hurashi Nagumo
Ontwikkelaar Namco
Uitgever Midway (arcade)
Namcot (msx)
Muziek Nobuyuki Ohnagi (Arcade ver.)
Yuzo Koshiro (X68000 ver.)
Datum van uitgave november 1981
Genre shooter
Spelmodus 1 of 2 spelers (beurtelings)
Platform arcade, msx
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Bosconian (Japans: ボスコニア; Bosukonian) was een sandbox shoot 'em up arcadespel ontwikkeld door Namco en uitgegeven in 1981. De speler bestuurt een ruimteschip in open ruimte en kan, in tegenstelling tot de meeste lineaire spellen uit die tijd, vliegen waar hij wil. De speler beschikt ook over een radar die de positie weergeeft van de vijanden. Het spel kan gespeeld worden op Namco-hardware.

Spelbesturing[bewerken]

Het doel in Bosconian is om zo veel mogelijk punten te scoren door de basissen van de vijand te vernietigen. De speler bestuurt een klein ruimtevaartuig dat hij in acht richtingen kan laten bewegen. Het ruimtevaartuig beschikt over een kanon aan zowel de voor- als achterkant. Elke level bevat enkele groene ruimtestations die de speler dient de vernietigen alvorens hij naar de volgende level kan. Een ruimtestation bestaat uit een hexagon. Elke hoek van het hexagon bevat een kanon dat de speler dient te vernietigen.

De speler dient ook asteroiden, mijnen en andere vijanden te vermijden. De vijand valt soms in groep aan. Als de speler de leider van die formatie vernietigt, zullen de andere schepen wegvliegen. Dit houdt wel in dat de speler dan minder punten krijgt.

Tijdens het spel zal een digitale stem de speler assisteren:

  • "Blast off!" (start level)
  • "Alert! Alert!" (aanval van vijanden)
  • "Battle stations" (aanval van vijanden in groep)
  • "Spy ship sighted" (vijandig schip in de buurt)
  • "Condition red!" (wanneer de speler te veel tijd nodig heeft om de level af te ronden, zal de vijand agressiever aanvallen)

Het spel heeft niet echt een einde, na de laatste level (256 in totaal) zal de eerste level terug starten. Het spel is pas ten einde wanneer de levens van de speler op zijn

Andere platforms[bewerken]

Het spel werd in 1983 uitgebracht voor de MSX-computer met de subtitel Star Destroyer. Voor TRS-80 bestaat een gelijkaardig spel: Draconian.