Bose Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bose Corporation
Bose Corporation
Motto of slagzin Better Sound Through Research
Rechtsvorm Privaat
Oprichting 1964
Oprichter(s) Amar G. Bose
Sleutelfiguren Bob Maresca (CEO)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Framingham, Massachusetts
Werknemers 10.500 (2014)
Producten Luidsprekers, hoofdtelefoons, audio-apparatuur voor consumenten, professionals en auto.
Industrie Consumentenelektronica
Winst 2,97 miljard dollar (2014)
Website Bose Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie
Bose luidspreker

Bose Corporation (BOSE) is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in audio-apparatuur met het hoofdkantoor gevestigd in Framingham, Massachusetts. Bose werd in 1964 opgericht door Amar Bose. In 2014 werkten er 10.500 medewerkers [1].

Bose is bekend van audio-apparatuur en luidsprekers voor de consumentenmarkt. Daarnaast produceert Bose professionele geluidsapparatuur en muziekinstallaties voor de auto-industrie. Het bedrijf doet ook onderzoek naar onderstellen voor auto's en trucks, en sinds 1991 zelfs naar koude kernfusie.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Bose Acoustimass 5 Series 1

Het bedrijf werd opgericht in 1964 door Amar G. Bose. Bose studeerde hiervoor elektrotechniek aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Bose kocht acht jaar eerder een geluidssysteem maar was ontevreden over de klank. Hierdoor besloot hij om onderzoek te doen naar verbetering hiervan. Bose begon met achterhalen wat de oorzaak van de slechte klank was. Naar zijn mening hield de luidspreker niet genoeg rekening met de ruimtelijke eigenschappen van het uitgezonden geluid in typische luisteromgevingen, zoals een huiskamer. Acht jaar later startte hij het bedrijf met als doel om beter geluid door middel van onderzoek te verkrijgen (Better sound through research), welke nu de slogan van het bedrijf is geworden.

De eerste luidspreker van Bose, model 2201, was geen succes. Na dit onderzoek kwam Bose tot de conclusie dat de gebrekkige kennis over psychoakoestiek de mogelijkheid beperkt om elke twee willekeurige geluiden die anders worden waargenomen correct te karakteriseren evenals alle aspecten van waargenomen kwaliteit. Hij is van mening dat de vervorming vaak wordt overschat als een factor in de ervaren kwaliteit van alle complexe geluiden die muziek bevat.

Bose deed verder onderzoek naar psychoakoestiek waarmee uiteindelijk het belang van gereflecteerd geluid die bij de luisteraar aankomt wordt onderstreept, zoals vaak het geval bij live optredens. Dit leidde tot een luidsprekerontwerp met acht identieke middenbereik drivers die naar de achterzijde waren gericht. Een negende driver was naar de luisteraar gericht. Het doel hiervan was het belang aangeven van gereflecteerd geluid tegenover direct geluid in huiskamer luisteromgevingen.

In 1993 opende Bose zijn eerste winkel in Kittery, Maine. Later zijn er 190 winkels bij gekomen in de Verenigde Staten, en vele andere wereldwijd. In 1972 werd de Nederlandse vestiging opgericht in Edam.[3]

Producten[bewerken]

In 1983 introduceerde Bose het eerste zelfontworpen geluidssysteem voor gebruik in de auto. Elke installatie werd aangepast voor ieder automodel, vanwege het verschil in akoestiek.

Professionele producten zijn geluidsinstallaties voor auditoriums, winkels, hotels, kantoren, restaurants en stadions.

Voor de consumentenmarkt zijn er Home Entertainment systemen, luidsprekers, computer en 5.1 en surround luidsprekers. Het meest bekend zijn de Acoustimass, Sounddock voor iPods en thuisbioscoop luidsprekersystemen. In 2013 komt de QuietComfort 20 hoofdtelefoon met ruisonderdrukking op de markt. Voor dit product zijn meer patenten verleend dan welk ander bedrijf ooit.[1]

Prijzen[bewerken]

In 2007 won Bose de "International Telematics Award" voor beste oplossing van opslag in een auto-omgeving.[4]

Externe link[bewerken]