Boshoven (Weert)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boshoven
Bosseve
Wijk in Nederland Vlag van Nederland
Boshoven (Limburg)
Boshoven
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Weert Weert
Coördinaten 51° 15′ NB, 5° 41′ OL
Overig
Website https://www.wijkraadboshoven.nl/
Detailkaart
Kaart van Boshoven
Het stadsdeel Boshoven in de gemeente Weert
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Boshoven (Limburgs: Bosseve) is een stadsdeel aan de noordwestkant van de stad Weert. Ontstaan uit de buurtschap Boshoven, net als bijvoorbeeld de wijk Leuken, wordt het tegenwoordig gezien als een wijk of stadsdeel van Weert.

Het stadsdeel Boshoven bestaat uit vier wijken, een buurtschap, een industrieterrein, een kantorenpark, en wordt omringd door het buitengebied Boshoven:

 • Oud-Boshoven (buurtschap)
 • Oda I (wijk)
 • Oda II (wijk)
 • Vrakker (wijk)
 • Vrakker West
 • Boshoverheide (industrieterrein)
 • Centrum-Noord (kantorenpark)
 • Boshoven buitengebied

Het kantorenpark Centrum-Noord is gelegen aan de binnenzijde van de Ring van Weert nabij het centrum van de stad. Het is hierdoor afgesneden van de rest van het stadsdeel. Ten westen van Centrum-Noord ligt, nog steeds aan de binnenzijde van de ring, het Sportpark Boshoven. Hier liggen naast diverse sportvelden ook een grote sporthal en het poppodium De Bosuil.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Boshoverschans bestond uit ongeveer 100 perceeltjes, zoals te zien is op een kadasterkaart uit 1840
 • De Boshoverschans werd aangelegd om de dorpelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog te beschermen tegen Staatse en Spaanse troepen en hun bondgenoten die omstreeks 1635 het platteland onveilig maakten. Het betrof een omgracht en omwald stuk grond van 1 à 2 ha, waarop iedere dorpeling een perceeltje had. Aan de binnenzijde van de gracht sloeg men palen in de grond die met takken werden dichtgevlochten. Van de grond die gebruikt was voor het graven van de gracht werd een wal gebouwd. De takkenbossen van het vlechtwerk staken nog iets boven de wal uit zodat bewakers wel het een en ander konden zien maar tegelijk nog enige bescherming hadden en zelf niet goed te zien waren. Een brug die opgehaald of weggehaald kon worden bij de poort gaf toegang tot de schans. Binnen de schans kreeg elke dorpeling een stuk grond om een tijdelijke hut te kunnen bouwen. Als er gevaar dreigde werd op de hoorn geblazen en trok iedere dorpeling zich inclusief vee zo snel mogelijk terug binnen de schans. Rond het midden van de 19e eeuw werden vrijwel alle schansen in Weert gesloopt.
 • Sint-Odakapel
 • Sint-Odakerk
 • Sint Oda, een windmolen aan de Zuid-Willemsvaart
 • Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand-in-Noodkapel
 • Kruisbeeld uit 1587 aan de Geuzendijk, 150 m ten westen van brasserie Het Blaakven. Het draagt de tekst:
Alvoren gij den weg betreedt
die door de bergen leidt
bidt hier die voor uw zaligheid
den bitteren kruisdood leed
 • Grensmonument uit 1952, aan de Geuzendijk, nabij de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Het is een rijk gebeeldhouwde vierkante zuil die werd opgericht ter gelegenheid van het verharden van deze weg. Het monument, vervaardigd door J. Thissen, werd na restauratie teruggeplaatst op 5 juli 1986. De Geuzendijk komt aan haar naam doordat de Protestanten uit Weert deze weg gebruikten om in Budel ter kerke te gaan. Dit is een van de taferelen op de zuil, eronder zijn katholieke geestelijken te zien die tijdens de Franse kerkvervolging in 1795 eveneens langs deze weg vluchtten. Andere taferelen zijn: kramers en lakenhandelaren die van Weert naar Antwerpen trokken; de strijd tussen de schuttersgilden van Weert en Budel; een prehistorich jachttafereel, alsmede een aantal Romeinse soldaten.
Het geheel wordt opgesierd door de wapenschilden van Nederland, België, Limburg, Noord-Brabant, Weert, Budel, Cranendonck en Van Horne.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De ten westen van Boshoven gelegen Boshoverheide is een droog natuurgebied met een archeologisch monument. Hier ten noorden van bevinden zich de Weerter- en Budelerbergen.

Verder vinden we ten westen van Boshoven vooral landbouwgebied, met langs de spoorlijn naar Eindhoven enkele bijzonder mooie terreintjes met kwel.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Boshoven is het grootste stadsdeel van de stad Weert en is daarom redelijk zelfvoorzienend met een supermarkt, dorpshuis, kerk, drogist, een fietsenmaker, warme bakker, enzovoorts. Dit ook mede door de enigszins geïsoleerde ligging ten opzichte van de rest van de stad. Boshoven kent een bloeiend verenigingsleven, met onder andere de pullenclub en een eigen carnavalsvereniging De Brökwagters (De Brugwachters). Boshoven bevat ook een sportpark met onder andere: voetbalvelden, handbalvelden, tennisbanen en een groot honkbalveld.

Er is ook een basisschool op Boshoven gelegen met de naam 'Odaschool', deze school is verdeeld over 2 gebouwen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2009 werd hier jaarlijks het muziekfestival Bospop georganiseerd. Dit is sinds 2010 verplaatst naar Laar, omdat daar veel meer ruimte was. Vanaf 2013 was het muziekfestival weer terug op Boshoven.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Maarheeze, Budel, Weert, Vrakker, Budel-Dorplein, Lozen