Bossche bol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bossche Bol)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bossche bol
Bossche bollen
Bossche bollen
Land Vlag van Nederland Nederland
Streek Vlag 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch
Hoofdingrediënt(en) slagroom
soezendeeg
chocolade
Gang Tussendoor
Type Gebak
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
's-Hertogenbosch
De binnenzijde van een Bossche bol

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, gedoopt in gesmolten pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde "reuzenbol".

Vorm[bewerken | brontekst bewerken]

Bossche bollen lijken op de kleinere moorkoppen, die echter meestal zijn geglazuurd. Op de bovenkant van moorkoppen wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche bollen doet men dit niet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1938 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

De naam "Bossche bol" is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt, met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bakkerij Jan de Groot
  • Banketbakkerij Jan de Groot is een producent van Bossche bollen. De bakkerij werd in 1936 opgericht en begon later chocoladebollen en ander banket volgens eigen recept te verkopen. De bakkerij heeft in 1999 een logo ingeschreven als beeldmerk in de Benelux.[1] Het logo bevat de term 'Bossche bollen', de naam 'Jan de Groot' en een tekening van de Drakenfontein. De naam 'Bossche bol' is daarmee echter niet gemonopoliseerd door deze bakkerij; het blijft de soortnaam voor een bepaald gebakje dat door iedere bakker gemaakt mag worden.
  • Bossche Bollen is ook de naam van een groep kleine bolvormige woningen in het noorden van 's-Hertogenbosch. Ze liggen aan de straat met de naam Bollenveld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]