Naar inhoud springen

Boston

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Boston (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Boston.
Boston
Stad in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten

Locatie van Boston
Situering
Staat Massachusetts
County Suffolk County
Coördinaten 42°21'37"NB, 71°3'28"WL
Algemeen
Oppervlakte 232,14 km²
- land 125,41 km²
- water 106,73 km²
Inwoners
(1 april 2020)
675.647
(5388 inw./km²)
- agglomeratie 7.559.060
Politiek
Burgemeester Michelle Wu (D)
Website boston.gov
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Boston is de hoofdstad en grootste stad van de Amerikaanse staat Massachusetts. Zij wordt ook beschouwd als de officieuze hoofdstad van New England. In het jaar 2020 had Boston 691.531 inwoners, een stijging van 12% ten opzichte van 2010. De hele agglomeratie Groot-Boston, die zich tot in New Hampshire, Rhode Island en Connecticut uitstrekt, telt 8.466.186 inwoners (volkstelling 2020). De stad ligt in Suffolk County. De inwoners worden Bostonians genoemd.

Boston is een van de oudste en rijkste steden van de Verenigde Staten, met een economie gebaseerd op financiële diensten, verzekeringen, onderwijs, hightechproducten en -research, en medische diensten en research (bijvoorbeeld door Bostons wereldvermaarde gespecialiseerde ziekenhuizen). Sinds 2021 is Michelle Wu burgemeester van Boston. Zij volgde Democraat Marty Walsh op.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bloedbad van Boston in 1770

Boston werd in 1630 gesticht door puriteinse kolonisten op het schiereiland dat de plaatselijke indianen Shawmut noemden. De kolonisten gaven de nieuwe vestiging de naam Boston, naar de gelijknamige stad in Lincolnshire in Engeland waar een aantal van hen vandaan kwam.

Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie. De eerste schermutselingen die tot de revolutie leidden, vonden er plaats op 5 maart in 1770, toen Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers. Deze gebeurtenis staat bekend als het bloedbad van Boston.

Met de Boston Tea Party op 16 december 1773 begonnen de inwoners van Boston een boycot tegen de belasting op geïmporteerde producten zoals thee, ingesteld door het Britse parlement onder de Townshend Act van 1767.

De eerste veldslagen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vonden plaats in de vroege morgen van 19 april 1775 in Lexington en Concord, twee plaatsen op 20 tot 30 kilometer ten westen van Boston.

Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd Boston een welvarende havenplaats. Ze werd officieel een stad (city) in 1822. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkelde het zich tot een belangrijke industriestad met onder andere aanzienlijke textiel-, schoenen- en machinefabrieken.

De economie van de stad verslechterde in de jaren 1920 en 1930, toen veel industrieën de staat verlieten naar regio's met lagere arbeidskosten.

In de jaren 1960 vond een sterke groei plaats in de financiële, medische en onderwijssectoren. Ook werd Boston een bakermat voor de toen nog nieuwe computerindustrie, gestimuleerd door de aanwezigheid van MIT, Harvard en ander universiteiten. Het gebied waar deze nieuwe industrie ontstond werd wel aangeduid met de naam Route 128, genoemd naar de rondweg rond Boston waaraan veel van de nieuwe bedrijven lagen. Sindsdien heeft de hightechindustrie zich sterk uitgebreid, en nu is Boston ook een centrum voor medische technologie, biotechnologie en cleantech.

Boston haalde in 2013 het wereldnieuws vanwege de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston 2013. Op 15 april 2013 waren er twee explosies, beide op de trottoirs van Boylston Street in Boston, vlak voor de finishlijn van de marathon. Verscheidene mensen raakten gewond en er vielen drie doden. De marathon werd na de explosies gestopt. Bij schietpartijen achteraf vielen nog twee slachtoffers, onder wie een van de daders.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolkingsdichtheid en hoogte boven de zeespiegel in Groot-Boston (2010). Boston is kwetsbaar voor zeespiegelstijging ten gevolge van klimaatverandering.

Boston ligt aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten van de Verenigde Staten, hemelsbreed ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van New York. Het ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Marseille en Rome. De stad ligt op het westelijkste punt in de Massachusetts Bay, die hier een natuurlijke haven vormt (Boston Harbor). De belangrijkste rivier van de stad is de Charles, die ontspringt in Hopkinton. Onder andere de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology liggen aan de oevers van de Charles. De rivier scheidt bovendien het centrum van Boston van de universiteitsstad Cambridge en het stadsdeel Charlestown. Andere grote rivieren in Boston en omgeving zijn de Neponset, die Zuid-Boston scheidt van Quincy en Milton, en de Mystic, ten noorden van Charlestown.

Boston is een zeer compacte stad. De totale oppervlakte bedraagt 232,1 km², waarvan 125,4 km² (54%) bestaat uit land en 106,7 km² (46%) uit water. Hoewel Boston naar inwonertal gerekend slechts de 22e stad in de Verenigde Staten is, is zij wel de op drie na dichtstbevolkte stad van het land, forensensteden niet meegerekend.

Bellevue Hill is met 101 meter hoogte het hoogste natuurlijke punt van de stad. Het laagste punt bevindt zich op zeeniveau.

Bestuurlijke verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Boston is verdeeld in eenentwintig buurten:

 1. Allston/Brighton
 2. Back Bay
 3. Bay Village
 4. Beacon Hill
 5. Charlestown
 6. Chinatown/Leather District
 7. Dorchester
 8. Downtown/Financial District
 9. East Boston
 10. Fenway/Kenmore
 11. Hyde Park
 12. Jamaica Plain
 13. Mattapan
 14. Mission Hill
 15. North End
 16. Roslindale
 17. Roxbury
 18. South Boston
 19. South End
 20. West End
 21. West Roxbury

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

In januari is de gemiddelde temperatuur −1,9 °C, in juli is dat 23,1 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 1054,4 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal inwoners steeg van 18.320 in 1790 naar 801.444 in 1950. Dit was vooral te danken aan een razendsnelle groei in het midden van de 19e eeuw: tussen 1840 en 1880 werd het inwonertal bijna verviervoudigd. Na 1950 viel het inwonertal weer terug tot 562.994 in 1980. De laatste decennia groeit het aantal inwoners weer. In 2008 wordt de bevolking geschat op 609.023, al kan dat door de belangrijke regionale functie die de stad vervult op sommige dagen oplopen tot zo'n 1,2 miljoen.

Ongeveer 14,4% van de bevolking van Boston bestaat uit hispanics en latino's, 25,3% is van Afrikaanse oorsprong en 7,5% van Aziatische oorsprong. Boston wordt vaak de hoofdstad van "Iers Amerika" genoemd, de Ieren zijn dan ook de grootste etnische groep in de stad. Zij vormen 15% van de totale bevolking.

De bevolking bestaat voor 37,1% uit eenpersoonshuishoudens; 10,4% is ouder dan 65 jaar. De werkloosheid bedraagt 2,9% (cijfers volkstelling 2000).

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De "Boston Public Garden" in het centrum van Boston is het oudste stadspark in de Verenigde Staten (1837)

Boston is een belangrijk cultureel centrum. Het Boston Symphony Orchestra en het Boston Ballet zijn wereldberoemd.

Met 241 meter is het hoogste gebouw van de stad 200 Clarendon Street, vroeger de John Hancock Tower genaamd. Het is een ontwerp van de bekende architect Henry N. Cobb van het architectenbureau I.M. Pei en partners. Het gebouw was vernoemd naar John Hancock Insurance, een verzekeringsmaatschappij die in het gebouw gevestigd was. John Hancock was een belangrijk staatsman uit de tijd van de Boston Tea Party.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

De stad heeft een aantal musea, waaronder het Museum of Fine Arts en het Isabella Stewart Gardner Museum. Uit het laatste museum werden op 18 maart 1990 twaalf kunstwerken gestolen, waaronder drie werken van Rembrandt, een Vermeer en een werk van Govaert Flinck. Er is een aanzienlijke beloning voor degene die informatie kan geven die tot teruggave van deze kunstwerken leidt. Verder zijn er het Museum of Science – een van de beste wetenschapsmusea in de wereld – en de John F. Kennedy Presidential Library and Museum. Ook de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology in het nabije Cambridge hebben hun eigen musea. De getoonde objecten komen meestal van legaten van rijke alumni.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Massachusetts State House in Boston

Voor Amerikaanse begrippen is Boston een zeer oude stad. Er zijn nog veel gebouwen en plaatsen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Toeristen kunnen in de stad het Freedom Trail volgen, een looproute van ongeveer 4 kilometer, aangegeven door een rode lijn op de trottoirs, die de belangrijkste bezienswaardigheden verbindt. De route begint op de Boston Common, het oudste publieke park in Amerika, dat oorspronkelijk gebruikt werd om vee te laten grazen, als legerkamp voor Britse soldaten en als galgenveld. Andere hoogtepunten langs het Freedom Trail zijn het State House, waar de staatsregering van Massachusetts zetelt; de begraafplaats Old Granary, waar revolutionairen als Samuel Adams, John Hancock en Paul Revere begraven liggen; het Old South Meeting House, een kerk waar de burgers de besluiten namen die leidden tot de Boston Tea Party; het Old State House, waar vóór de revolutie de Britse gouverneur zetelde. Voor het gebouw vond de Boston Massacre plaats; Faneuil Hall, een marktgebouw dat ook voor vergaderingen werd gebruikt, samen met de ernaast gelegen Quincy Market is het nu een toeristengebied met veel winkeltjes en kleine restaurants; het North End, het oudste deel van Boston, nu een wijk met veel Italiaanse immigranten, met de Old North Church, waarvan de toren in 1775 door de revolutionairen gebruikt werd om met lichtsignalen aan te geven dat het Engelse leger op weg was om wapens van de patriotten in beslag te nemen. Dit gaf de patriotten de gelegenheid zich op de komst van de Britten voor te bereiden, wat resulteerde in de eerste veldslagen van de revolutie, bij Lexington en Concord; en de USS Constitution, het oudste, officieel nog actieve, oorlogsschip van de Amerikaanse marine, dat deelnam in de oorlog van 1812 tegen de Britten.

Andere bezienswaardigheden zijn:

Theater en muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In het theaterdistrict ten zuiden van de Boston Common, het park in het centrum van Boston, liggen grote bezienswaardige theaters, zoals het Wang Center for the Performing Arts en het Cutler Majestic Theatre. Vlak bij de Boston Symphony Hall (1900), de concertzaal van het Boston Symphony Orchestra, ligt het New England Conservatory.

Boston heeft ook enkele bekende muziekartiesten voortgebracht, zoals de bands The Pixies, Aerosmith, Boston, Dropkick Murphys en New Kids on the Block en muzikanten Jonathan Richman en Donna Summer.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Boston heeft een aantal professionele sportteams:

Sinds 1897 wordt ieder jaar op Patriot's Day, de derde maandag van april, de Boston Marathon georganiseerd. De wedstrijd begint in Hopkinton, en eindigt in het centrum van Boston. Op 15 april 2013 werd er tijdens deze marathon een bomaanslag gepleegd, met 3 doden en 176 gewonden (inclusief lichtgewonden).

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Boston College
Plattegrond van de universiteiten en colleges in Boston
Een metro van de Red Line
De "Big Dig" vanuit de lucht gezien in noordelijke richting, met de Zakim Bunker Hill Bridge over de Charles in uitvoering

Er zijn meer dan honderd universiteiten en colleges in Boston en omgeving[bron?].

De belangrijkste zijn:

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Boston is een belangrijke zeehaven met een open verbinding naar de Atlantische Oceaan.

De luchthaven Logan International Airport ligt op drooggelegd land aan de noordkant van de haven, slechts enkele kilometers van het centrum van de stad, en is bereikbaar door drie tunnels (de nieuwe Ted Williams-tunnel, en de oude Callihan- en Sumner-tunnels). Twee van de vliegtuigen betrokken bij de aanslagen op 11 september 2001 waren opgestegen vanaf Logan Airport.

Drie belangrijke Interstate Highways verbinden Boston met de rest van het land:

Amtrak onderhoudt een hogesnelheidstreinverbinding, de Acela genoemd, van Bostons South Station naar New York en Washington. Op 14 maart 1887 vond er een treinongeluk plaats op de route Dedham - Boston.

Het lokale openbaar vervoer in Boston wordt verzorgd door de Massachusetts Bay Transportation Authority (MBTA). De metro werd in 1897 geopend, en is de oudste ondergrondse in de Verenigde Staten. Bostons metro wordt door de bevolking kortweg The T genoemd. De MBTA heeft ook stadsbussen en forensentreinen naar de voorsteden.

Op 31 december 2007 sloot Boston officieel een gigantisch constructieproject af, dat in de volksmond de "Big Dig", de grote graafpartij, wordt genoemd. Het belangrijkste doel van het project was om de Cross Town Express Way, een belangrijke autosnelweg die in de jaren vijftig dwars door de binnenstad was aangelegd over een monstrueus viaduct, door middel van tunnels onder de grond te laten verdwijnen. Ook een derde tunnel onder de haven van Boston (de Ted Williams Tunnel) en een brug over de Charles maken deel uit van het project. Het is het duurste wegenbouwproject in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het verkeer stroomt nu echter wel goed door.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Plaatsen in de nabije omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 12 km rond Boston.

BostonBoston
Plaats met 42389 inwoners (2000)Arlington (12 km)
Plaats met 24194 inwoners (2000)Belmont (10 km)
Plaats met 57107 inwoners (2000)Brookline (4 km)
Plaats met 101355 inwoners (2000)Cambridge (6 km)
Plaats met 35080 inwoners (2000)Chelsea (9 km)
Plaats met 23464 inwoners (2000)Dedham (11 km)
Plaats met 38037 inwoners (2000)Everett (10 km)
Plaats met 56340 inwoners (2000)Malden (12 km)
Plaats met 55765 inwoners (2000)Medford (11 km)
Plaats met 26062 inwoners (2000)Milton (8 km)
Plaats met 28911 inwoners (2000)Needham (12 km)
Plaats met 83829 inwoners (2000)Newton (10 km)
Plaats met 88025 inwoners (2000)Quincy (10 km)
Plaats met 77478 inwoners (2000)Somerville (8 km)
Plaats met 32986 inwoners (2000)Watertown (9 km)
Plaats met 18303 inwoners (2000)Winthrop (11 km)

Bekende personen uit Boston[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van personen uit Boston voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

 • (en) Website van de gemeente Boston
 • (en) Massachusetts Turnspike - Website van de Big Dig (archive)
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Boston op Wikimedia Commons.