Boswachterij Staphorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recreatievijver de Zwarte Dennen
De zwarte venen in boswachterij Staphorst

De Boswachterij Staphorst is een ruim bemeten bosgebied in het oostelijk deel van de gemeente Staphorst, in een verder agrarische omgeving. Hierdoor heeft het bos veel aantrekkingskracht voor dieren in het wild, zoals reeën, dassen, eekhoorns, ransuilen of adders, alles zie je hier, omdat de dieren hier een veilige habitat kunnen vinden.

Tussen 1930 en 1940 is het bos aangelegd door werklozen uit het westen van Nederland, die werden ingezet door de werkverschaffing vanwege de economische crisis. Het voornaamste doel van de boswachterij was houtproductie. Er groeien niet alleen fijnsparren, Japanse lariksen, Douglassparren, Corsicaanse- en Oostenrijkse dennen, maar ook eiken en berkenbomen. Het bos is eigendom van Staatsbosbeheer.

De boswachterij wordt doorkruist door vele zandweggetjes, fiets- en ruiterpaden en een paar geasfalteerde wegen.

In het midden ligt de vrij ondiepe recreatievijver de Zwarte Dennen (ook wel het Schot genoemd), met een natuurlijk zandstrandje rondom, waar bij mooi weer vele gezinnen met jonge kinderen zich kunnen vermaken. (Deze vijver is niet de oorspronkelijke. Die ligt een stukje verderop en is niet meer toegankelijk voor het publiek). Er is een kleine dagcamping, er zijn toiletgebouwtjes en in het hoogseizoen is de cafetaria geopend. Aan beide zijden bevindt zich een parkeerterrein midden tussen de bomen. In de zomer komen hier ook vele jongeren uit de streek op af.

Daarnaast zijn er ook een aantal vennetjes, die niet voor publiek toegankelijk zijn en er zijn vele heidevelden, waar op de zand- en schelpenpaden gewandeld en gefietst kan worden. Tevens zijn er speciale ruiterpaden en er is een ATB-route. Er zijn diverse toeristische routes met ieder een eigen "kleurcode" van verschillende lengtes uitgezet. Hier en daar staat een bankje om even te rusten of van het uitzicht te genieten. De laatst erbij gekomen route (2007) is de Zwarte Mezenroute, die 4,5 kilometer lang is en langs de oude vijver gaat.

Belevingspad[bewerken]

Nabij de zwemvijver is in het bos door Staatsbosbeheer een 'belevingspad' aangelegd. Dit pad is ontworpen als niet al te lange wandeling voor (ouders met) kinderen. Voor de kinderen is er om de paarhonderd meter iets te 'beleven', zoals een bamboe carillon, een kabelbaantje, een stukje met verschillende bodembedekking, een zonnewijzerboom en een periscoop waarmee zowel heel laag bij de grond, als hoger in de lucht kan worden gekeken.

Zie ook[bewerken]