Botafogo FR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Botafogo FR
Botafogo FR
Naam Botafogo de Futebol e Regatas
Bijnaam Fogão (Het Grote Vuur),
Estrela Solitária (Eenzame Ster)
Opgericht 1904
Stadion Estádio Olímpico João Havelange, Engenho de Dentro, Rio de Janeiro
Capaciteit 45.000 (Engenhão)
Voorzitter Vlag van Brazilië Maurício Assumpção
Trainer Vlag van Brazilië Vágner Mancini
Competitie Campeonato Brasileiro Série B
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Derde tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Botafogo de Futebol e Regatas is een Braziliaanse sportvereniging uit Rio de Janeiro, met name bekend als voetbalclub. De naam Botafogo betekent "hij die het vuur ontsteekt", en is ook de naam van een wijk (bairro) in Rio. Het symbool van de club is de eenzame ster, in zwart en wit. Botafogo voetbalt in de Campeonato Brasileiro om het kampioenschap van Brazilië, en in de Campeonato Carioca om het kampioenschap van de staat Rio de Janeiro.

Speellocaties[bewerken]

De thuiswedstrijden worden niet in de wijk Botafogo gespeeld. Daar bevindt zich wel het trainingscomplex en de zetel van de club: General Severiano. Botafogo speelt sinds 2009 in het Estádio João Havelange in de wijk Engenho Dentro, in de volksmond wel Engenhão genoemd. Dit stadion werd gebouwd voor de Pan-Amerikaanse spelen en biedt plaats aan 45.000 bezoekers. Stadsderby's worden ook wel gespeeld in het gerenoveerde Maracanã met 95.000 plaatsen.

Geschiedenis[bewerken]

Op 1 juli 1894 werd de roeivereniging Clube de Regatas Botafogo door voornamelijk Europese immigranten gesticht. Clubkleuren waren zwart en wit, het symbool de Estrela D'Alva, de eerste ster aan de hemel (eigenlijk de planeet Venus). De roeiclub werd al snel één van de sterkere in Rio de Janeiro en won van de andere roeiclubs van Rio: Flamengo, Vasco da Gama, Guanabara, Icaraí en São Cristóvão, clubs die veelal ook voetbal spelen.

Op 12 augustus 1904 werd een andere club opgericht, voetbalclub "the Electro Club". Deze werd in september al hernoemd tot Botafogo Football Club. Ook hiervan waren de clubkleuren zwart en wit, het logo werd een 'BFC'-monogram. Deze voetbalclub zou een van de sterkere van Rio de Janeiro worden, met kampioenschappen in 1907, 1910 en 1912.

Behalve de wijk, de kleuren en de naam deelden de roeiclub en de voetbalclub ook de supporters. Op 8 december 1942 fuseerden de clubs dan ook. Mogelijk enigszins geromantiseerd, maar het verhaal van de fusie is als volgt. Tijdens een basketbalwedstrijd tussen de twee Botafogo's overleed speler Albano. De voorzitter van de Regatas staakte de wedstrijd, waardoor Albano postuum de voorsprong in een overwinning kreeg. De voorzitter van de Football Club zei vervolgens, dat er voortaan maar één winnaar kon zijn: Botafogo. Dit werd dus Botafogo de Futebol e Regatas. De badge kreeg de Ster van de Regatas en verloor dus het krullerige BFC. De badge mag statutair nooit veranderd worden. De roeiers houden het zwarte pak, de voetballers behielden het verticaal gestreepte zwart-witte shirt met zwarte broek.

In 2014 degradeerde de club uit de hoogste klasse.

In Europa[bewerken]

In de jaren 1958 - 1966 speelde Botafogo, inclusief sterspeler Garrincha, jaarlijks een serie wedstrijden in Europa waaronder tegen Willem II, Feyenoord en Fortuna 54 de voorloper van Fortuna Sittard.

Erelijst[bewerken]

De Taça Guanabara en Taça Rio de Janeiro zijn twee exact dezelfde toernooien waarvan de winnaars tegen elkaar uitkomen in een dubbele confrontatie. De winnaar van dat duel is de winnaar van het Campeonato Carioca.

Bekende spelers[bewerken]

Externe link[bewerken]