Botanische Tuin De Kruidhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Botanische Tuin De Kruidhof
Rosarium in De Kruidhof
Locatie Buitenpost, Friesland
Personen
Directeur Jan Willem Zwart
Lid van Museumfederatie Fryslân
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Kruidhof is een botanische tuin en museum in Buitenpost in de Nederlandse provincie Friesland. Er zijn zeventien thematuinen die samen 3,5 hectare beslaan. er groeien 2.000 verschillende planten waaronder 1.500 soorten kruiden.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De tuin is in 1930 opgezet als een proeftuin voor groente en fruit. De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunde na 1946 de inrichting van een kruidentuin en deed in de jaren 1950 onderzoek naar de geneeskrachtige werking van planten. Anno 2016 is nog steeds sprake van een samenwerkingsrelatie. De kruidentuin heeft de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa. Het tuinencomplex is sinds eind jaren 1970 bezit van de gemeente Achtkarspelen. Sindsdien is de toeristische functie steeds belangrijker geworden. Het is ook een gemeentelijk werkgelegenheidsproject. Vanaf het jaar 2000 is De Kruidhof lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en een geregistreerd museum. In 2010 verscheen ter gelegenheid van het tachtigjarig jubileum een boek over de geschiedenis van het complex.

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

Thematuinen: geneeskruidentuin, keukenkruidentuin, rosarium, kloosterhof, heemtuin, fruithof, oude cultuurgewassen, boerenbloementuin, muziektuin, vlindertuin, bostuin, varenhof, verfplantencollectie, Bijbelse plantencollectie, een meditatiehof en het prehistorische hof dat bij het IJstijdenmuseum hoort.

In De Kruidhof vinden ook openluchtconcerten plaats en er wordt kunst tentoongesteld. Er is een verkooptuin met winkel en een horecagelegenheid. Het IJstijdenmuseum dat ook op het terrein is gevestigd behoort tot een aparte organisatie.

Top tien[bewerken | bron bewerken]

De top tien van zeldzame planten op De Kruidhof werd in 2015 opgesteld ter gelegenheid van Wereldbiodiversiteitsdag.

  1. Blauw guichelheil (Anagallis arvensis subsp. foemina)
  2. Rozenkransje (Antennaria dioica)
  3. Wolfskers (Atropa bella-donna)
  4. Karwij (Carum carvi)
  5. Brave hendrik (Chenopodium bonus-Henricus)
  6. Verfbrem (Genista tinctoria)
  7. Bilzekruid (Hyoscyamus niger)
  8. Malrove (Marrubium vulgare)
  9. Viltroos (Rosa tomentosa)
  10. Meekrap (Rubia tinctorum)

Fotogalerij[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe link[bewerken | bron bewerken]