Botte Jellema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Botte Jellema (Sneek, 1977) is een Nederlands journalist, presentator en podcastmaker.

Biografie[bewerken]

Botte Jellema studeerde communicatie- en informatiewetenschappen in Groningen. Tevens is hij ingenieur in de bedrijfskundige informatica.

Werk[bewerken]

Botte Jellema werkt voor verschillende zenders zoals NPO Radio 1 en NPO Radio 4. Voor de programma’s RadioDoc (VPRO/NTR), Radio EenVandaag (AVROTROS), De Ochtend van Vier (KRO-NCRV), Podium (NTR), en Fryslân fan ‘e moarn (Omrop Fryslân) maakte hij columns, interviews, reportages en documentaires.

Hij presenteerde Woord op NPO Radio 1 en De Avonden van VPRO.

Van 2014 – 2018 was hij verslaggever bij het VPRO-programma Nooit meer slapen.

In 2015 richtte hij de podcastserie De Eeuw van de Amateur op met als vaste gasten fotostripmaker Ype Driessen en schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse. Daarnaast zijn er regelmatig gastoptredens van anderen zoals Edward van de Vendel, Johan Goossens, Joost de Vries, Ionica Smeets, Aaf Brandt Corstius en Linda Duits. De podcast won in 2018 de Dutch Podcast Awards in de categorie Journalistiek & Media.

Botte Jellema is als redacteur en producer betrokken bij diverse podcasts, onder meer bij Over jou van de Nederlandse singer-songwriter Maaike Ouboter en bij de Podcast over Media met Alexander Klöpping. In opdracht van Metro en Tram Amsterdam maakte hij de podcast De 52, waarin hij het laatste jaar van de bouw van de Metrolijn 52 in Amsterdam, beter bekend als de Noord/Zuidlijn, documenteerde.

Botte Jellema woont en werkt in Amsterdam.

Externe Links[bewerken]

Botte Jellema