Boulogne-sur-Mer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boulogne-sur-Mer
Bonen
Stad in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Boulogne-sur-Mer (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Boulogne-sur-Mer
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Boulogne-sur-Mer
Kanton hoofdplaats van 3 kantons: Boulogne-sur-Mer-Nord-Ouest, Boulogne-sur-Mer-Nord-Est en Boulogne-sur-Mer-Sud + Le Portel
Coördinaten 50° 43′ NB, 1° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,4 km²
Inwoners (1 jan. 2011) 42.680
(5.081 inw./km²)
Hoogte 0 - 110 m
Overig
Postcode 62200
INSEE-code 62160
Foto's
Boulogne vue generale phare beffroi mer.jpg
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk
Het kasteel
Het standbeeld in Boulogne-sur-Mer van Auguste Mariette, een egyptoloog
Palais de justice vanaf de toren van de ((Belfort))

Boulogne-sur-Mer (Nederlands: Bonen of Beunen) is een stad in het Franse departement Pas-de-Calais, in regio Hauts-de-France. Boulogne ligt op de Opaalkust aan het Nauw van Calais, met zicht op de Engelse kust. De stad ligt aan de monding van de Liane.

Boulogne is de grootste vissershaven van Frankrijk. Eeuwenlang was het een van de voornaamste havens voor passagierstransport naar Groot-Brittannië, maar door de komst van de Kanaaltunnel is die rol volledig verdwenen.

Naam[bewerken]

Boulogne kan wellicht geïdentificeerd worden met Portus Itius, de door Caesar vermelde haven van waaruit de eerste Romeinse expedities naar Brittannië vertrokken. In de eerste eeuw van onze tijdrekening noemden de Romeinen de stad Gesoriacum. Vanaf de derde eeuw werd die naam gewijzigd in Bononia (dezelfde Latijnse naam als die van het Italiaanse Bologna). Daar is ook de oude Nederlandse naam Bonen of Beunen van afgeleid.

Het bijvoegsel sur Mer ("aan Zee") is aan de naam toegevoegd om een onderscheid te maken met gelijknamige plaatsen, in de eerste plaats de grote Parijse voorstad Boulogne-sur-Seine (thans omgedoopt in Boulogne-Billancourt), een plaats die trouwens haar naam ontleent aan de havenstad Boulogne.

Onder de Franse Revolutie heette de stad korte tijd Port-de-l'Union.

De inwoners heten Boulonnais. Ook de streek rond Boulogne wordt Boulonnais (of het Bonense) genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Onder de Romeinen was Boulogne-sur-Mer een belangrijke vlootbasis. Hier lag tot 296 de Classis Britannica, onder het gezag van de dux secundae Belgica. Vanuit de stad vertrok een heerweg naar Keulen, die onder andere over Maastricht en Heerlen liep: de via Gesoriacum ad Colonia Agrippa, tegenwoordig Via Belgica genoemd.

In de middeleeuwen was het de hoofdstad van het Graafschap Boulogne. Een van de graven, Eustaas II van Boulogne, was de vader van Godfried van Bouillon, die waarschijnlijk in Boulogne geboren is. Het graafschap was aanvankelijk leenplichtig aan het graafschap Vlaanderen, maar in 1212 door koning Filips II Augustus bij het Franse kroondomein werd ingelijfd van graven Ida van Boulogne en Reinoud van Dammartin na de slag bij Bouvines. Het graafschap werd later als apanage opnieuw zelfstandig maar kwam in 1477 definitief aan de Franse kroon en werd het bestuurd als een deel van Picardië. Bertrand VI de la Tour van het huis La Tour d'Auvergne ruilt in 1477 Boulogne tegen Lauragais, een gebied zuid-oost van Toulouse, met koning Lodewijk XI van Frankrijk.

Aanvankelijk werd er een aan het Nederlands verwante taal gesproken, maar die werd in de 14de eeuw door het Frans verdrongen.

Tussen 1567 en 1801 stond in Boulogne de bisschopszetel van het gelijknamige rooms-katholieke bisdom.

In 1805 verzamelde de Grande Armée van Napoleon zich in Boulogne-sur-Mer voor een invasie van het Verenigd Koninkrijk. Deze invasie ging echter nooit door vanwege problemen elders in Europa en het maritieme overwicht van de Royal Navy.

Esperanto[bewerken]

In Boulogne vond het eerste Esperanto-wereldcongres plaats van 7 tot 12 augustus 1905 in het bijzijn en met een grote rol van de ontwerper van de taal, Ludovich Zamenhof. Hierbij werd Esperanto voor het eerst door veel mensen tegelijk gebruikt en ook werd de Verklaring van Boulogne gepresenteerd. In maart 2005 vond er een grote herdenkingsbijeenkomst plaats.

Demografie[bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Monumenten en bezienswaardigheden[bewerken]

Verkeer en vervoer[bewerken]

In de gemeente liggen de spoorwegstations Boulogne-Ville en Boulogne-Tintelleries.

Ten oosten loopt rond Boulogne de autosnelweg A16/E402. De snelweg loopt net niet over het grondgebied van de gemeente, maar heeft wel enkele op- en afritten ter hoogte van de stad.

Geboren in Boulogne-sur-Mer[bewerken]

Externe links[bewerken]