Boundary Peak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boundary Peak
Zicht vanuit Benton, Californië op Boundary Peak (links) en Montgomery Peak (rechts).
Hoogte 4007[1] (NAVD 88) m
Coördinaten 37° 51′ NB, 118° 21′ WL
Ligging Esmeralda County, Nevada, Verenigde Staten
Gebergte White Mountains
Eenvoudigste route scrambling
Boundary Peak (Nevada)
Boundary Peak
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Met een hoogte van 4007 m is Boundary Peak de hoogste berg van de Amerikaanse staat Nevada. Zoals de naam van de berg al enigszins doet vermoeden, ligt de top van Boundary Peak (Grens Piek) op nog geen kilometer van de grens met Californië. Net over deze grens ligt Montgomery Peak, die met een hoogte van 4099 m[2] (NAVD 88) amper 92 m hoger is dan Boundary Peak. Afhankelijk van welke definitie men hanteert, is het dus mogelijk dat Boundary Peak dus niet als een zelfstandige berg beschouwd wordt, maar als een "subpiek" van Montgomery Peak.

Met zijn hoogte van 4007 m is Boundary Peak de meest noordelijke vierduizender in de White Mountains en amper 25 m hoger dan de op een na hoogste berg in Nevada: Wheeler Peak (3982 m). Aangezien de Wheeler Peak -in tegenstelling tot Boundary Peak- wél volledig in Nevada ligt en niet als een subpiek geïnterpreteerd kan worden, wordt deze soms als hoogste berg van Nevada beschouwd.

Het gebied rond Boundary Peak is beschermd als het Boundary Peak Wilderness Area.

Beklimming[bewerken | brontekst bewerken]

De meest gebruikelijke route start in Nevada, waarbij de klimmer al klauterend over rotsen de top kan bereiken en in één moeite de bergkam naar Montgomery Peak kan oversteken.

Boundary Peak in de White Mountains.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]