Bountyeilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bountyeilanden
Eilandengroep van Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Bountyeilanden (Nieuw-Zeeland)
Bountyeilanden
Locatie
Land Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 47° 42′ ZB, 179° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,3 km²
Detailkaart
Bounty Islands map.png
Portaal  Portaalicoon   Nieuw-Zeeland

De Bountyeilanden zijn een groep van kleine onbewoonde en rotsachtige eilanden. Deze groep behoort tot de Nieuw-Zeelandse Sub-Antarctische eilanden. De eilanden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 1,3 km². Het hoogste punt ligt 90 meter boven zeeniveau.

Er leven grote groepen zeeberen (Arctocephalus forsteri) en het is de broedplaats van de grote kuifpinguïn (Eudyptes sclateri), Salvins albatros (Thalassarche salvini) en het is de enige broedplaats van de bountyaalscholver (Leucocarbo ranfurlyi). In de 19e eeuw werd hier veel op zeerobben gejaagd.

Ter bescherming van het natuurerfgoed is het verboden om de eilanden te betreden. De eilanden maken als onderdeel van de Nieuw-Zeelandse Sub-Antarctische eilanden deel uit van het werelderfgoed en werden door de commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO in 1998 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

De eilanden werden in 1788 ontdekt door kapitein William Bligh. Deze vernoemde de eilanden naar zijn schip, de Bounty. Dit was enkele maanden voordat hierop de beroemde muiterij uitbrak.