Boussu-Bois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gehucht
Boussu-Bois in België Vlag van België
Boussu-Bois (België)
Boussu-Bois
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Vlag Boussu Boussu
Coördinaten 50° 25′ NB, 03° 47′ OL
Detailkaart
Boussu-Bois (Henegouwen)
Boussu-Bois
Locatie in Henegouwen
Portaal  Portaalicoon   België

Boussu-Bois is een gehucht in de Belgische gemeente Boussu in de provincie Henegouwen. Boussu-Bois ligt in het voormalige steenkoolgebied van de Borinage, ruim twee kilometer ten zuiden van het centrum van Boussu, nabij de grens met Dour.

De plaats bestaat uit twee wijken, Boussu-Bois-Saint-Charles in het westen en Boussu-Bois-Saint-Joseph, die zo'n kilometer uiteen liggen. Tussen beide bevindt zich de vallei van de Hanneton. Lintbebouwing verbindt de wijken en de centra van Boussu en Dour. Boussu-Bois-Saint-Charles heeft een planmatig orthogonaal stratenpatroon, binnen een vijfhoek rond het centrale plein de parochiekerk. Bous-Saint-Joseph heeft een meer organisch gegroeid stratenpatroon, tegen de grens met Hornu.

Église Saint-Charles

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Terril de Saint-Antoine

De plaats was vroeger een bosgebied tussen de dorpen Boussu en Dour. De Ferrariskaart uit de jaren 1770 toont hier nog een aaneengesloten, bijna onbewoond, bos, aangeduid als Bois de Boussu – het Bois de Bossu bekend uit de Slag bij Quatre-Bras.

In de tweede helft van de 18de eeuw begon in de streek de exploitatie van kolenmijnen. Ook in Boussu-Bois werd in de loop van de 19de eeuw steenkool ontgonnen. Het bos werd gerooid en de mijnindustrie wijzigde het landschap. Aan de voet van de mijnterril Saint-Antoine en de mijn Vedette werd de wijk rond de Église Saint-Charles opgetrokken. De wijk Saint-Joseph ontwikkelde zich op meer organische wijze bij de Terril de l'Alliance. In de wijk werd een protestantse tempel opgetrokken en in 1877 de Église Saint-Joseph.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Église Saint-Charles
  • De Église Saint-Joseph
  • Op de gemeentelijke begraafplaats van Boussu-Bois bevindt zich een Brits oorlogsgraf uit de Eerste Wereldoorlog.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Boussu-Bois speelt voetbalclub Francs Borains, actief in de nationale reeksen. De club ontstond uit het vroegere RSC Boussu-Bois.