Bouveteiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bouveteiland
Eiland van Noorwegen
Orthographic projection centered over Bouvet Island.png
Locatie
Land Noorwegen
Locatie Atlantische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 58,5 km²
Inwoners 0
Hoofdplaats geen
Omtrek 30,5 km
Lengte 9 km
Breedte 7,5 km
Detailkaart
Bouvet Map.png

Bouveteiland (Noors: Bouvetøya), of verkort Bouvet, is een Noors Antarctisch eiland, gelegen op 54° 26' ZB, 3° 24' OL, in de zuidelijke Atlantische oceaan.

Beschrijving[bewerken]

Het kleine eiland (58,5 km²) is een overzees gebiedsdeel van Noorwegen en is eigenlijk een vulkaantop (Olavtoppen), bedekt met een permanente ijslaag. Het is onbewoond en dient officieel als meteorologisch station.

Bouveteiland geniet voor een onbewoond eiland relatief veel belangstelling vanwege het eigen topleveldomein, .bv, dat door Noorwegen wordt beheerd, maar waarop niet geregistreerd kan worden. Veel internetapplicaties bieden desalniettemin bij de landkeuze de mogelijkheid om Bouveteiland te kiezen.

De westkust van Bouveteiland, gezien vanop het schip RRS Shackleton
De westkust van Bouveteiland, gezien vanop het schip RRS Shackleton

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland is in 1739 ontdekt door de Franse marine-officier Jean-Baptiste Bouvet de Lozier en kreeg zijn naam.

Op 10 december 1825 werd door de Britten (in de persoon van kapitein Norris) aanspraak gemaakt op het eiland onder de benaming Liverpool Island.

In 1927 namen de Noren (geleid door Lars Christensen, die het claimde op 1 december) het in onder de benaming Bouvetøya en in 1929 zagen de Britten van hun aanspraak af.

Op 21 juni 1957 werd het, evenals het Peter I Eiland, bij Dronning Maud Land (op het Antarctische vasteland) gevoegd, als deel van het Noors Antarctisch Territorium, een afhankelijkheid van de Noorse kroon zonder permanente bevolking, beheerd door het Norsk Polarinstitutt (Noors Polair Instituut). In 1971 werden Bouveteiland en de omringende wateren tot natuurreservaat verklaard.

Literatuur[bewerken]

In Het ijspaleis wijdt Boudewijn Büch een uitgebreid hoofdstuk aan Bouveteiland. Hierin beschrijft hij, aan de hand van alle literatuur die hij kon vinden, de geschiedenis en topografie van dit eiland.

Externe links[bewerken]

Wikimedia Atlas Zie ook de Atlas van Bouveteiland op Wikimedia Commons.