Bouveteiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bouvetøya
Vlag van Noorwegen
(Details)
Bouveteiland
Basisgegevens
Hoofdstad geen
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van Noorwegen
Staatshoofd Koning van Noorwegen
Oppervlakte 49 km² [1]
Inwoners 0
Overige
Web | Code | Tel. .bv | BVT |
Topografie
Bouveteiland
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken

Bouveteiland (Noors: Bouvetøya), of verkort Bouvet, is een Antarctisch eiland, gelegen op 54° 26' ZB, 3° 24' OL, in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het eiland is een onbewoond afhankelijk gebied van Noorwegen en is het meest afgelegen eiland in de wereld. Het dichtstbijzijnde stuk land is de 1700 km zuidelijker gelegen Prinses Astridkust, een deel van Koningin Maudland in Antarctica. Het dichtstbijzijnde bewoonde gebied is het eiland Tristan da Cunha dat 2260 km ten noorden van Bouvet ligt. Zuid-Afrika is ongeveer 2600 km van Bouveteiland verwijderd.

Aangezien Bouveteiland ten noorden van de parallel op 60° ZB ligt, valt het eiland niet onder het Verdrag inzake Antarctica.

Beschrijving[bewerken]

Het kleine eiland (49 km²) is eigenlijk een vulkaantop (Olavtoppen) die voor 93% door een gletsjer wordt bedekt. Het is onbewoond en dient officieel als meteorologisch station. Het eiland is 9 km lang en 7,5 km breed en heeft een omtrek van 30,5 km.

Bouveteiland geniet voor een onbewoond eiland relatief veel belangstelling vanwege het eigen topleveldomein, .bv, dat door Noorwegen wordt beheerd, maar waarop niet geregistreerd kan worden. Veel internetapplicaties bieden desalniettemin bij de landkeuze de mogelijkheid om Bouveteiland te kiezen.

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland is in 1739 ontdekt door de Franse marine-officier Jean-Baptiste Bouvet de Lozier en kreeg zijn naam.

Op 10 december 1825 werd door de Britten (in de persoon van kapitein Norris) aanspraak gemaakt op het eiland onder de benaming Liverpool Island.

In 1927 namen de Noren (geleid door Lars Christensen, die het claimde op 1 december) het in onder de benaming Bouvetøya en in 1929 zagen de Britten van hun aanspraak af.

Op 21 juni 1957 werd het, evenals het Peter I Eiland, bij Dronning Maud Land (op het Antarctische vasteland) gevoegd, als deel van het Noors Antarctisch Territorium, een afhankelijkheid van de Noorse kroon zonder permanente bevolking, beheerd door het Norsk Polarinstitutt (Noors Polair Instituut). In 1971 werden Bouveteiland en de omringende wateren tot natuurreservaat verklaard.

Politiek en overheid[bewerken]

Bouveteiland is een van de drie afhankelijke gebieden van Noorwegen.[2] In tegenstelling tot Koningin Maudland en Peter I-eiland, die onder het Verdrag inzake Antarctica vallen,[3] wordt Bouveteiland niet betwist.[4] De status van afhankelijk gebied brengt met zich mee dat het eiland geen deel uitmaakt van het Koninkrijk Noorwegen, maar toch onder Noorse soevereiniteit valt. Dit betekent dat het eiland kan worden afgestaan zonder het eerste artikel van de Noorse Grondwet te schenden.[2] De Noorse administratie over het eiland is in handen van het departement Polaravdelingen van het Ministerie van Justitie, dat instaat voor aangelegenheden in de poolgebieden en gevestigd is in Oslo.[5]

De annexatie van het eiland wordt geregeld door een wettekst van 24 maart 1933. Het stelt vast dat het Noorse privaatrecht, procesrecht en strafrecht van toepassing zijn op het eiland, in aanvulling op andere wetten die uitdrukkelijk verklaren dat ze geldig zijn op het eiland. Verder bepaalt het dat alle land aan de staat toebehoort en verbiedt het de opslag en het tot ontploffen brengen van radioactieve stoffen.[6] Bouveteiland werd de ISO 3166-2-code BV aangewezen[7] en werd vervolgens het landelijk topleveldomein .bv toegekend op 21 augustus 1997.[8] De domeinnaam wordt door Norid beheerd, maar is niet in gebruik.[9] De exclusieve economische zone rond het eiland omvat een gebied van 441,174 km².[10]

In populaire cultuur[bewerken]

Het eiland speelt een prominente rol in het avonturenverhaal De greep van het ijs (1962) van Geoffrey Jenkins.[11] In Het ijspaleis (1993) wijdt Boudewijn Büch een uitgebreid hoofdstuk aan Bouveteiland. Hierin beschrijft hij aan de hand van alle literatuur die hij kon vinden de geschiedenis en topografie van Bouveteiland.[12] Het eiland komt ook voor in de boeken Warhead (2005) van Andy Remic[13] en Batmans Schönheit (2010) van Heinrich Steinfest.[14]

De film Alien vs. Predator (2004) speelt zich af op het eiland. In de film wordt verwezen met de Noorse naam "Bouvetøya",[15] hoewel in de niet-beoordeelde editie van de film een satelliet zich op een eiland richt dat zich geografisch in de omgeving van Peter I-eiland situeert.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

De westkust van Bouveteiland, gezien vanop het schip RRS Shackleton