Bouwcentrum Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bouwcentrum Rotterdam
Bouwcentrum Rotterdam tegenover het Groothandelsgebouw, 1958.
Bouwcentrum Rotterdam tegenover het Groothandelsgebouw, 1958.
Geschiedenis
Opgericht 1948
Opgeheven 2017
Structuur
Voorzitter Herman Witte, eerste voorzitter in 1959
Directeur Jeannette Baljeu, laatste directeur
Hoofdkantoor De Bouwcampus, TU Delft
Aantal werknemers 50

Het Bouwcentrum Rotterdam is een voormalige Nederlandse organisatie opgericht in 1948.[1] In de begintijd werd er de wederopbouw van de stadskern van Rotterdam gecoördineerd, en het bleef daarna functioneren als nationaal informatiecentrum over bouwen en wonen.

Gebouw[bewerken]

Het Bouwcentrum Rotterdam was lang gevestigd in een eigen gebouw tussen Diergaardesingel en Weena. Dit was ontworpen door de Rotterdamse architect Boks en gebouwd door Bataafse Aannemings Mij (BAM). De latere uitbreidingen aan het Weena en Kruisplein, ook ontworpen door het bureau van Boks, werden gebouwd door het bouwbedrijf J.P. van Eesteren, die eerder het Groothandelsgebouw en Stadion Feijenoord bouwde. Het eerste gebouw werd opgeleverd in 1948, de uitbreidingen in 1955, 1965 en 1969.

Bij de uitbreiding in 1955 werd het Wall Relief no. 1 van de Britse beeldhouwer Henry Moore aan het gebouw toegevoegd. Het gebouw aan de Weena is in 2012 gesloopt om plaatst te maken voor de nieuwe torenflat FIRST Rotterdam. De 'Muur van Moore' is, na tijdelijke verplaatsing, aan het nieuwe gebouw teruggeplaatst. In 1950 maakte de Rotterdamse kunstenaar Piet van Stuivenberg het eerste abstracte beeld in Rotterdam bestemd voor het Rotterdamse Bouwcentrum. Dat beeld staat nu nog in de Gedempte Zalmhaven op de plek waar de Zalmhaventoren komt.

Later zat het Bouwcentrum nog enige tijd aan de Schiekade. Sinds de opheffing doet het pand aldaar dienst als bedrijfsverzamelgebouw onder dezelfde naam.

Betrokkenen[bewerken]

De belangrijkste initiatieven voor de oprichting werden nog tijdens de oorlogsjaren genomen door ir.J.J.van der Wal (directeur BAM) en de latere president-directeur ir.J.van Ettinger. Een andere initiatiefnemer was de civiel ingenieur Arthur Aronsohn, later ook redacteur van het tijdschrift Bouw. In 1972 werd de Amsterdamse chemicus en D66 politicus Henk Rang directeur van de afdeling Onderzoek van het Bouwcentrum.

Activiteiten[bewerken]

Het Bouwcentrum was opgezet als documentatie- en informatiecentrum voor de bouwwereld, en stimuleerde onderzoek op dat gebied. Vanaf de beginjaren leverde het Bouwcentrum onder de titel Documentatie bouwwezen periodiek statistische gegevens over bouwprijzen. Daarnaast werd er het tijdschrift BOUW uitgegeven en werd over vele specifieke onderwerpen gepubliceerd in het Nederlands en Engels.

In het Bouwcentrum startte in 1958 de International Course on Building, die in 1971 omgezet werd in Bouwcentrum International Education (BIE). Dit instituut stelde zich ten doel -door middel van internationale uitwisseling van informatie, kennis en ervaring- een wezenlijke bijdrage te leveren tot- en deel te nemen aan ontwikkelingssamenwerking zowel op het gebied van housing, building and planning als op dat van integrated quality control. In 1982 werd de naam gewijzigd in Institute for Housing Studies, begin 90-er jaren uitgebreid tot: Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS). IHS ging steeds intensiever samenwerken met de Erasmus Universiteit en in 2000 vertrok het uit het Ronde Gebouw naar de campus op Woudenstein. In 2004 volgde de formele integratie in de universiteit, waar het nu het instituut voor stedenbouwkunde, stedelijke ontwikkeling en stadsvernieuwing vormt.

In 1958 ging ook het Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde (SIOO) in het Bouwcentrum van start met hun post-doctorale bedrijfskunde opleiding. Tegenover het Bouwcentrum werd hetzelfde jaar, in 1958, de Stichting Bouwresearch opgericht, een gelieerde organisatie in hetzelfde vakbereik.

Naast een permanente tentoonstelling van bouwmaterialen vonden er vanaf het begin in 1949 tot begin jaren 1980 in het Bouwcentrum exposities rond bouw- en huisvestings-thema's plaats. Zo was er in 1973 een expositie, getiteld Profitopolis, over nieuwe opvattingen in de stedenbouwkunde, en een expositie over woningsisolatie.[2].

Publicaties, een selectie[bewerken]

  • Bouwcentrum (Rotterdam, Netherlands), Documentatie bouwwezen, Volume 2. 1954.
  • Frits H. J. Nierstrasz, Building for the aged, ‎Bouwcentrum (Rotterdam, Netherlands), 1961.
  • Bouwcentrum (Rotterdam, Netherlands). General Hospitals. Functional Studies on the Main Departments. Selected by Bouwcentrum, Rotterdam. [With Plans.]. Amsterdam, 1961.
  • Bouwcentrum (Rotterdam, Netherlands) (red.). Modern Steel Construction in Europe. 1963
  • ‎H. van Bremen, ‎J. van Zwet. Produktie en produktiviteit op zuivere woningbouwwerken: ingedeeld naar bouwwijze, financiering en objectgrootte. Bouwcentrum (Rotterdam, Netherlands) 1968.
  • Bouwcentrum (Rotterdam). Gegevens van hoofdbewoners en inwonenden gegroepeerd naar verhuistermijn. 1970.
  • Bouwcentrum (Rotterdam). Tuinsuggesties. 1972.

Externe link[bewerken]