Bouwkeet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bouwkeet

Een bouwkeet of werfkeet is een tijdelijke en verplaatsbare huisvesting voor bouwvakkers op de bouwplaats.

Primair is een bouwkeet bedoeld als ruimte om te schaften en voor pauzes. Daarnaast wordt er gereedschap en materialen in opgeslagen, zodat deze niet dagelijks terug genomen hoeven te worden.

Soorten bouwketen[bewerken]

Schaftwagen
Bouwunits

Er bestaan vele soorten bouwketen, in veel verschillende afmetingen. Er zijn twee hoofdgroepen:

Schaftwagen[bewerken]

De schaftwagen is een mobiele wagen van 2,00 tot 2,90 meter breed. De wagen heeft een plat of afgebogen dak en is meestal niet gemotoriseerd. Hij kan worden getrokken door een voertuig met een trekhaak. Er zijn twee varianten namelijk voor langzaam en snelverkeer. Een schaftwagen is er in verschillende varianten:

  • Schaft (alleen een ruimte om te schaften)
  • Schaft-magazijn (een ruimte om te schaften met daarbij een ruimte voor materialen en gereedschap)
  • Schaft-magazijn-toilet (naast een ruimte om te schaften en op te bergen is hier een toilet ingebouwd)

Schoon-vuilwagen[bewerken]

Dit is een wagen in de vorm van een schaftwagen die onder andere gebruikt wordt bij het saneren van asbest. De wagen heeft drie ruimtes: een schone kant, een douchegelegenheid en een vuile kant. Men stapt met de vuile kleding de wagen binnen, kleedt zich uit, doucht, trekt schone kleding aan, en komt vervolgens schoon aan de andere zijde weer uit de wagen.

Bouwunit[bewerken]

Een bouwunit is groter dan een schaftkeet en staat meestal niet op wielen, maar op een metalen frame. Bouwunits worden verplaatst met takelwagens of hijskranen. De standaard breedte van een bouwunit is 2,80 tot 2,90 meter en ze kunnen tot 12,70 meter lang zijn. Deze units zijn vaak voorzien van sanitaire voorzieningen en kunnen voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Door units te schakelen en/of te stapelen kunnen ze complete kantoren of gebouwen vormen.

Andere betekenis[bewerken]

  • Veel dorpen in Nederland hebben ook door de jeugd gebouwde keten. Deze, vaak in de meer landelijke gebieden staande, keten worden in het weekend door jongeren gebruikt om alcohol te nuttigen. Zie: Drankkeet.

Zie ook[bewerken]