Boxbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Boxbergen, foto uit ca 1930
Zuidzijde van het huis in 2012
De laan over het landgoed naar het huis

Boxbergen is een havezate en landgoed bij Wesepe in de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe. Het huis werd in 1344 voor het eerst genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De havezate Boxbergen is in 1344 in leen bij de familie Van Dorth. De volgende eigenaar van het huis is een Zutphense edelman, Berend Hadeking. Hadeking kreeg mogelijk problemen met de stad Deventer gezien de versterking van het kasteel alsmede de eropvolgende vrede van Hadeking in 1394. Op dat moment bestonden de bezittingen van huis Boxbergen uit het goed Lankhorst, hof te Hengforden, Rodekolk (ook wel Randerkolk), het goed Ten Olt en erve Sogebrink.

Tussen 1650 en 1653 werd het huis na een brand herbouwd. Huis Boxbergen met zijn landgoed was destijds in het bezit van de familie Ripperda. Volgens de overlevering telde het huis toen zeven gevels, voorzien van zovele vensters als men dagen in het jaar telt. Het was daarmee waarschijnlijk een van de grootste huizen van Salland. In 1678 stierf de laatste Ripperda kinderloos, waarna het huis verschillende eigenaren kreeg.

Boxbergen-Lankhorst[bewerken | brontekst bewerken]

In 1951 werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigde Gestichten in Deventer, tegenwoordig de Stichting IJssellandschap. Het huis werd vrijwel meteen aan een particulier doorverkocht. Het goed wordt samen met het aanliggende landgoed Lankhorst als een geheel beheerd; de gezamenlijke oppervlakte bedraagt 370 hectare. Het is een nog vrijwel gaaf landgoedlandschap met bosbouw, veeteelt en recreatie gelegen op een reliëfrijk dekzandgebied. Behalve huis Boxbergen is er het landhuis de Lankhorsterkamp te vinden.

Bekende bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]