Boyshorts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw met zwarte boyshorts uit elasthaan

Boyshorts zijn een type aansluitende onderbroek of bikinibroekje voor vrouwen. Boyshorts hebben een lage taillelijn, met name op of onder de heupen, en zijn onderaan min of meer recht afgesneden dwars over de dijen.[1] Er bestaan verschillende stijlen boyshorts, gaande van aansluitend ondergoed met korte pijpen dat de billen volledig bedekt tot kortere slipjes die het onderste van de billen tonen. Die laatste stijlen worden door fabrikanten en kledingwinkels ook shorty's, hipsters en cheeky's genoemd.[2] Boyshorts zijn gebaseerd op en genoemd naar de gelijkaardige onderbroeken voor mannen. De tegenhanger van boyshorts in de herenmode zijn short-leg boxer briefs, nauw aansluitende boxershorts met korte pijpen.

Geschiedenis[bewerken]

Boyshorts kwamen voor het eerst op eind jaren 90 bij jongeren[3] en wonnen tijdens de jaren 2000 aan populariteit.[4] In 2004 berichtte The New York Times dat de populariteit van de string haar hoogtepunt had bereikt en dat minder onthullende alternatieven aan een opmars bezig waren.[5] Volgens een marktstudie bij meer dan tweeduizend Amerikaanse vrouwen waren hipsters en boy briefs de sterkst groeiende stijlen in 2003 en 2004.[6] In 2010 verklaarde het tijdschrift Cosmopolitan dat de string niet meer hip was en dat de boyshort haar plaats had ingenomen.[7]

De voordelen van boyshorts, aldus Cosmopolitan, zijn het draagcomfort en het feit dat veel mensen er makkelijk beter uitzien met boyshorts dan bijvoorbeeld met een string. Bovendien werken boyshorts in synthetische stoffen figuurcorrigerend. Boyshorts tonen overigens doorgaans geen randen. Meestal zijn ze gemaakt in een ultrafijne stof, zoals een mengeling van elasthaan (Spandex) en katoen, en worden ze met een laser gesneden, waardoor de rand extra fijn is. Soms worden boyshorts voorzien van kleine lintjes of een kanten boord om de vrouwelijkheid te benadrukken.[3][4] Boyshorts in kant komen ook veel voor. In die vorm kunnen ze deel uitmaken van een lingeriesetje.

Halverwege de jaren 2010 zette de tendens naar meer bedekkend ondergoed zich verder en klom de taillelijn. Samen met de opkomst van broeken en rokken met een hoge taille voor vrouwen, won ook hoog-getailleerd ondergoed aan populariteit. Terwijl de typische boyshorts een deel van de dijen bedekken, reikt het figuurcorrigerende en hoog-getailleerde ondergoed van de jaren 2010 (vaak granny panties genoemd) vooral hoger, tot aan of boven de navel.[8][9]

Terminologie[bewerken]

Er zijn verschillende termen in gebruik voor boyshorts en niet alle fabrikanten gebruiken uniforme terminologie voor de verschillende ontwerpen. Gangbare termen in het Nederlands zijn hipsters, shorts en hotpants, een term die eigenlijk betrekking heeft op een nauw aansluitende extra korte broek. In het Engels gebruikt men ook de termen boy short panties, boys' cut, booty shorts, shorties, tap panties en boyleg briefs. In het Frans is de term shorty gangbaar.

Galerij[bewerken]