Boyshorts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Woman In Boyshorts.jpg
Een vrouw met zwarte boyshorts
Boyshorts from rear.jpg
Kanten boyshorts

Boyshorts, ongeveer synoniem met hipsters, zijn een soort aansluitend ondergoed voor vrouwen dat op of onder de heupen gedragen wordt en vaak het merendeel van de billen bedekt.[1] Boyshorts zijn genoemd naar de gelijkaardige onderbroeken voor mannen. De meeste boyshorts worden lager gedragen dan mannenondergoed en zijn ontworpen om bij de lichaamsbouw van een vrouw te passen.

Boyshorts kwamen voor het eerst op in de late jaren 90 bij jongeren[2] en zijn sindsdien erg populair geworden.[3] In 2010 verklaarde het tijdschrift Cosmopolitan dat de populariteit van de string voorbij was en dat de boyshort haar plaats ingenomen had.[4] De populariteit van boyshorts heeft veel te maken met het feit dat ze, in tegenstelling tot veel ander ondergoed, geen randen tonen. Meestal zijn ze gemaakt in een ultrafijne stof, zoals een mengeling van elasthaan (Spandex) en katoen, en worden ze met een laser gesneden, waardoor de rand extra fijn is. Soms worden boyshorts voorzien van kleine lintjes of een kanten boord om de vrouwelijkheid te benadrukken.[2][3] Boyshorts in kant komen ook veel voor.

Terminologie[bewerken]

Er zijn verschillende termen in gebruik voor boyshorts en niet alle fabrikanten gebruiken uniforme terminologie voor de verschillende ontwerpen. In het Engels gebruikt men voor boyshorts ook de termen boy short panties, boys' cut, booty shorts, shorties, tap panties en boyleg briefs. In het Frans is de term shorty gangbaar.

De term boyshorts kan ook van toepassing zijn op badkledij met een gelijkaardig onderstuk.[1]

Soms worden boyshorts ook hipsters genoemd, een term die wijst op de hoogte van het broekje, namelijk op of onder de heupen. Met de termen boyshorts en hipsters kunnen echter ook licht verschillende ontwerpen aangeduid worden. In vergelijking tot hipsters vormen boyshorts vaak een bredere band en bedekken ze meer van de billen. Boyshorts worden soms foutief ook hotpants genoemd, een term die eigenlijk betrekking heeft op een nauw aansluitende extra korte broek.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) "Boy shorts", Oxforddictionaries.com, 2012, online geraadpleegd op 04-11-2012.
  2. a b (en) "What are Boyshorts?", Wisegeek.com, 2012, online geraadpleegd op 28-02-2012.
  3. a b (en) "What are Boy Shorts?", Clothingdictionary.com, online geraadpleegd op 28-02-2012.
  4. (en) "The Thong Is Dead!", Cosmopolitan, februari 2010, online geraadpleegd op 28-02-2012.