Brabofontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brabofontein
Detail Brabofontein

De Brabofontein is een fontein in de Belgische stad Antwerpen. Op de fontein bevindt zich een bronzen standbeeld van Silvius Brabo van de beeldhouwer Jef Lambeaux daterend uit 1887. De Brabofontein bevindt zich voor het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt.

De legende van Brabo gaat over de reus Druon Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, welke hij in de rivier gooide. Antwerpen zou volgens deze uitleg van Hand werpen komen. Het beeld is echter dusdanig gepositioneerd dat Brabo de hand richting stad lijkt te smijten. Dat kent zijn oorzaak in de beperkte afstand tussen het stadhuis en het beeld. Mocht men Brabo richting Schelde positioneren zou het lijken alsof Brabo de hand in het stadhuis wil gooien.

Volgens de Amerikaanse historicus John Lothrop Motley en vele andere etymologisten en historici, zou de naam Antwerpen echter afkomstig zijn van het germaanse anda (aan, naast) en werpum (werf), dus een stad gelegen aan de (scheeps)werf.[1] Een andere mogelijke oorsprong zou aan 't werp (afkomstig van andoverpis) kunnen zijn. Het woord werp verwijst naar een rivierslib of mangemaakte wal.[2]

Soms, maar niet altijd, komt er water uit de fontein.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Room, Adrian, Placenames of the World. McFarland & Company (1 August 1997), 32. ISBN 0-7864-0172-9.
  2. Archeologienota Antwerpen Scheldekaaien. Geraadpleegd op 30 april 2020.
Zie de categorie Brabofontein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.