Brachterbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brachterbeek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Brachterbeek (Limburg (Nederland))
Brachterbeek
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Maasgouw Maasgouw
Coördinaten 51° 9′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 1.240
Overig
Belangrijke verkeersaders A2 A73
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Heilig Hartbeeld

Brachterbeek (ook "Maasbracht-Beek", "Brachterbaek" en "De Baek" genoemd) is een dorp in de Nederlandse gemeente Maasgouw. De oudste vermelding komt uit omstreeks 1500. In 2009 telde het dorp 1.240 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat Brachterbeek in de IJzertijd al bewoond was. In de Romeinse tijd stond hier de Romeinse villa Maasbracht-Steenakker. In de directe omgeving van deze villa zijn bewoningssporen gevonden uit de Merovingisch tijd. Het huidige Brachterbeek is ontstaan langs de oevers van de vroegere Krombeek.

Brachterbeek werd in 1500 voor het eerst schriftelijk vermeld onder namen als: ter Beeck in den kerspel Bracht. De gelovigen van Brachterbeek behoorden vroeger bij de Parochie Maasbracht (toen bekend als Bracht), dat op zijn beurt daarvoor bij de parochies van Linne en Echt behoorde. Een bekende en belangrijke parochieherder was omstreeks 1700 pastoor L.F Vorsterman. Deze liet in 1695 te Maasbracht een nieuwe kerk bouwen. Brachterbeek werd pas in 1932 zelfstandig rectoraat en in 1946 een parochie.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Brachterbeek ligt op het middenterras van de Maas, nabij het laagterras, op een hoogte van ongeveer 27 meter, en het dorp is aan twee zijden ingeklemd door het Clauscentrale-complex met koeltorens, opslagtanks, haven en transformatorstation, van waar tal van hoogspanningsleidingen uitwaaieren. In het westen ligt de kom van Maasbracht, van Brachterbeek gescheiden door de autosnelweg A2, die hier de oprit naar de Maasbruggen opgaat. Naar het zuidoosten toe ligt open gebied, zij het doorsneden door een provinciale weg, een spoorbaan en een autosnelweg, en een drietal hoogspanningsleidingen. Verder naar het zuidoosten vindt men, naast landbouw het natuurgebied Rozendaal.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Autoverkeer[bewerken]

Brachterbeek is bereikbaar vanaf 2 snelwegen: A2 en A73. Er lopen twee hoofdwegen door het dorp, Stationsweg/Kempweg/Kloosterstraat en Kerkstraat/Kruisweg.

Openbaar vervoer[bewerken]

Brachterbeek is met het openbaar vervoer bereikbaar met Arriva bussen:

Lopend/fiets[bewerken]

De afstand van Maasbracht naar Brachterbeek is ongeveer 2 kilometer.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Maasbracht, Wessem, Linne, Montfort