Brachypelma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brachypelma
Vrouwelijke Brachypelma albopilosum
Vrouwelijke Brachypelma albopilosum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Familie:Theraphosidae (Vogelspinnen)
Geslacht
Brachypelma
Simon, 1891
Verspreidingsgebieden diverse Brachypelma soorten
Verspreidingsgebieden diverse Brachypelma soorten
Afbeeldingen Brachypelma op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Brachypelma op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Brachypelma is een geslacht van spinnen uit de familie vogelspinnen (Theraphosidae). De spinnen uit het geslacht kunnen 15 cm lang worden.

Leefgebied[bewerken]

De meeste soorten van dit geslacht leven in Centraal-Amerika (Mexico, Honduras, Guatemala, ...). Ze leven in halfwoestijnen, maar kunnen ook in nattere gebieden overleven, waardoor ze zeer geliefd zijn om in een terrarium te houden. De optimale temperatuur bedraagt rond de 26 °C en de luchtvochtigheid ongeveer 60%.

Voedsel[bewerken]

Deze vogelspinnen voeden zich met alle soorten dieren, kleiner dan zichzelf. Ze eten voornamelijk insecten (kevers, sprinkhanen, krekels, ...), maar kunnen ook kleine zoogdieren, zoals kleine muizen verorberen.

Gedrag[bewerken]

De meeste soorten uit dit geslacht zijn niet agressief. Ze zullen hoogstens met brandharen strooien, die bij aanraking met de huid jeuk en ook hoest kunnen veroorzaken. Slechts een paar soorten (waaronder de Brachypelma mesomelas en de Brachypelma angustum) kunnen agressiever uitvallen en zullen sneller bijten. Een beet van een Brachypelma-soort is weinig schadelijk en zal hoogstens jeuk en zwellingen met zich meebrengen. Toch wordt steeds aangeraden deze dieren niet te veel vast te nemen, maar ze in hun terrarium te laten zitten.

Soorten[bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[1]

Externe links[bewerken]