Brahma (kip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brahmahaan meerzomig patrijs

De brahma is een vleeskippenras dat zijn oorsprong vindt in Azië.

Oorspong[bewerken]

Er bestaan veel controversen wat de oorspong van de Brahma betreft. Algemeen wordt aangenomen dat het ras van Chinese afstamming is en tot de groep van zware hoenders behoort, waaruit ook de Cochin ontstaan is. De verdere ontwikkeling vond voor een groot deel in Amerika plaats. De naam verwijst mogelijk naar de inkruising van Indiase kippen, die met de Maleier verwant waren. De krielvorm is in Engeland ontstaan. Sedert 1890 komt de kriel ook in Nederland voor.

Eigenschappen[bewerken]

De Brahma is een statig en opgericht hoen met een forse donsontwikkeling en voetbevedering. Het dier is zowel breed als diep van bouw en heeft in verhouding tot het lichaam een vrij kleine kop. Hierdoor lijkt het dier nog forser. Het gewicht van een volwassen Brahma haan ligt tussen de 4 en de 5 kilo , die van een hen ligt tussen de 3 en de 4 kilo. De hen legt ongeveer een 150 normaal grote eieren per jaar. Een Brahma is een zelfbewust dier, zonder echter vechtlustig te zijn.

Kleurslagen[bewerken]

De verschillende kleurslagen die in Nederland erkend zijn, zijn: Berken; Buffcolumbia; Buffcolumbia blauwgetekend Columbia; Columbia blauwgetekend; Columbia zwartgetekend; Meerzomig blauwpatrijs; Meerzomig patrijs; Meerzomig zilverpatrijs;

Witcolumbia zwart getekend
Buffcolumbia zwart getekend