Brahmaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een brahmaan voert een vuurofferritueel uit

Een brahmaan (Devanagari: ब्राह्मण, Sanskriet: brahmana) is een brahmaanse priester en de hoogste van de vier varna's. De termen brahmana en dvija (tweemaal-geborene) worden in brahmaanse teksten regelmatig door elkaar gebruikt in de betekenis van mannelijke leden van de drie varna's.

Het brahmanisme onderwees dat de brahmaan uit de mond van de oppergod en schepper Brahma afkomstig was. Hun functie en taak in het brahmanisme was ongeveer die van priester. Zij kenden de rituelen die koningen dachten nodig te hebben om via hun god Brahma geluk, welvaart en succes te bereiken, en hadden daarom een belangrijke en machtige positie in het oude India. De brahmanen bestudeerden de Veda's, de geschriften waarin die rituelen beschreven waren.

Boeddhisme[bewerken | brontekst bewerken]

De Boeddha herdefinieerde het begrip 'brahmaan', zodat het een meer spirituele betekenis kreeg, overeenkomstig die van een Arahant of Boeddha die verlichting bereikt heeft. Boeddha was het er niet mee eens dat de brahmanen uit de mond van Brahma afkomstig waren: immers, men kon zelf zien dat ze uit de moederschoot afkomstig zijn, net als andere mensen.

Hoewel de invloed van de brahmanen minder is dan vroeger en ze slechts een kleine minderheid vormen, heeft de kaste tot in de 21e eeuw een belangrijke rol in de moderne Indiase maatschappij op zowel sociaal, religieus, economisch als wetenschappelijk gebied.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brahmanen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.