Brahmaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een brahmaan voert een vuurofferritueel uit

Een brahmaan is een lid van de hoogste kaste van het hindoeïstische kastenstelsel. Het brahmanisme onderwees dat de brahmaan uit de mond van de oppergod en schepper Brahma afkomstig was. Hun functie en taak in het brahmanisme was ongeveer die van priester. Zij kenden de rituelen die koningen dachten nodig te hebben om via hun god Brahma geluk, welvaart en succes te bereiken, en hadden daarom een belangrijke en machtige positie in het oude India. De brahmanen studeerden de geschriften van de Veda's, waarin die rituelen beschreven waren.

De Boeddha herdefinieerde het begrip 'brahmaan', zodat het een meer spirituele betekenis kreeg, overeenkomstig met die van een Arahant of Boeddha die verlichting bereikt heeft. Boeddha was het er niet mee eens dat de brahmanen uit de mond van Brahma afkomstig waren: immers, men kon zelf zien dat ze uit de moederschoot afkomstig zijn, net als andere mensen.

Hoewel de invloed van de brahmanen vandaag minder is dan vroeger en ze slechts een kleine minderheid van de maatschappij vormen, dragen ze nog steeds een belangrijke rol in de moderne Indische maatschappij op zowel sociaal, religieus, economisch als wetenschappelijk gebied.

Externe link[bewerken]