Brakelbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brakelbos
Natuurgebied
Brakelbos (België)
Brakelbos
Situering
Land België
Locatie Brakel
Coördinaten 50° 46′ NB, 3° 43′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,52 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Brakelbos
Brakelbos onderdeel van Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2300007

Het Brakelbos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het bosgebied van 52 ha ligt op het grondgebied van de gemeente Brakel (deelgemeente Opbrakel). Het natuurgebied ligt pal op de taalgrens op een flank van de Rhodesberg (Modderode) en sluit naadloos aan op het Pottelbergbos (Bois du Pottelberg) op de Pottelberg in D'Hoppe, een gehucht van Vloesberg, in het Waalse Pays des Collines.

Het domeinbos wordt beheerd door de Vlaamse overheidsdienst Agentschap voor Natuur en Bos. Het bos is erkend als Europees Natura 2000-gebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen) en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.

Het Brakelbos behoorde toe aan de heren van Opbrakel. Van de zestiende tot de achttiende eeuw was het in handen van verschillende Gentse adellijke families, waaronder D'Hane de Steenhuyse, Vander Meersche, Walckiers en Faligan. Na erfenissen en verkopen werd de Commissie voor Openbare Onderstand (later het OCMW) van Oudenaarde eigenaar in 1951. Sinds 1976 is het bos opengesteld voor het publiek.

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het Brakelbos ligt op de flank van de getuigenheuvel Rhodesberg (Mont de Rhode (Modderode)). Dit beukenbos ligt in het erg reliëfrijke landschap van de Vlaamse Ardennen, met steile valleiwanden, glooiende heuvels en diep ingesneden dalen.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Talrijke bronnen in het bos, waaronder het 'Rietfonteintje', voeden de visrijke Sassegembeek, die zich in steile ravijntjes en via een aantrekkelijke beekvallei (Bovenlopen Zwalm) een weg naar de Zwalm baant. In de Sassegembeek (genoemd naar Thadée van Saceghem, eigenaar van 120 hectare bos en landerijen vanaf de Franse bezetting tot aan zijn dood in 1855) vindt men beekprik en rivierdonderpad. Tot voor kort was deze beek de enige vindplaats van beekforel in de Vlaamse Ardennen. Het bos verschaft ook onderdak aan talrijke andere diersoorten, waaronder levendbarende hagedis, boompieper en hazelworm, glanskop, ree en vos.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Het Brakelbos is vooral bekend om de voorjaarsbloeiers. In de lente zorgen boshyacint, bosanemoon, salomonszegel en wilde narcis voor een bontgekleurd lappendeken. Het bos herbergt ook struiken zoals blauwe bosbes en hulst.

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Brakelbos is vrij toegankelijk op de wandelpaden die het natuurgebied doorkruisen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wandelroutes[bewerken | brontekst bewerken]

Wandelpaden bewegwijzerd in het bos[bewerken | brontekst bewerken]

Wandelpaden die het bos aandoen[bewerken | brontekst bewerken]

Mountainbike[bewerken | brontekst bewerken]

  • MTB Brakel[7] (rode lus van 25,8 km) passeert langs de rand van het bos

Ruiterroute[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkende plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brakelbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.