Bram Nauta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bram Nauta
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1964
Geboorteplaats Hengelo
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Elektronica
Bekende werken Nauta-schakeling
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Bram Nauta (Hengelo, 1964) is een hoogleraar aan de Universiteit Twente en ontwerper van de naar hem benoemde Nauta-schakeling.

Biografie[bewerken]

Bram Nauta is in 1964 geboren in Hengelo. Hij heeft zijn interesse in elektronica al op jonge leeftijd ontdekt door samen met een bevriend klasgenoot op 11-jarige leeftijd een zendertje na te bouwen. Daarmee kon hij uitzenden op de FM-omroepband. Hierna wilde hij iets met elektronica gaan doen, maar in plaats van na het afronden van de mavo naar de MTS te gaan, vonden o.a. zijn ouders het een beter idee om eerst de havo te gaan doen. Hier merkt hij dat hij daadwerkelijk meer leert dan alleen maar trucjes en besluit om door te stromen naar het vwo. Na het behalen van zijn vwo-diploma besluit Bram om elektrotechniek te gaan studeren aan de Universiteit Twente. Vier jaar later, na het behalen van zijn MSc (cum laude) in 1987, besluit Bram om te gaan promoveren op het gebied van CMOS filters voor VHF.

Tegenwoordig is Nauta hoogleraar Integrated Circuit Design aan de universiteit Twente. Samen met zijn team van studenten en collega’s werkt hij dagelijks aan nieuwe technische uitdagingen op het vlak van draadloze communicatie. Zo gaan mobieltjes dankzij zijn ontwerpen zuiniger met energie om, neemt de snelheid van datatransport toe en is het signaal beter.

Nauta-schakeling[bewerken]

De Nauta-schakeling is een door Bram Nauta ontworpen elektronische schakeling, voornamelijk bestaande uit inverters. De schakeling functioneert als een filter en was destijds ordes van grootte sneller dan wat tot dan toe op de markt was. Hierdoor is zijn schakeling veelvuldig in de telecomindustrie gebruikt.

Verwijzingen[bewerken]