Bram Stoker Award

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nancy Collins poseert met de Bram Stoker Award

De Bram Stoker Award, is een literatuurprijs voor het genre horror en wordt jaarlijks uitgereikt door de Horror Writers Association tijdens de World Horror Convention.

The Horror Writers Association[bewerken | brontekst bewerken]

The Horror Writers Association (HWA) is een wereldwijde organisatie van schrijvers en uitgevers, die zich tot doel heeft gesteld het genre horror te promoten en het schrijven hiervan te stimuleren.

Het HWA is genoemd naar de horrorschrijver Bram Stoker, auteur van onder meer Dracula en is opgericht eind jaren 80, met behulp van onder meer de schrijvers Dean Koontz, Robert R. McCammon en Joe R. Lansdale.

Vandaag de dag met meer dan 1.000 leden van over de gehele wereld, is het de meest gerespecteerde literatuurgenre-organisatie onder de horrorschrijvers en -uitgevers.

Het HWA organiseert jaarlijks de World Horror Convention, waarbij de Bram Stoker Award wordt uitgereikt. De jury hiervoor wordt voor elke conventie samengesteld uit haar leden.

Awardwinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

De Bram Stoker Award werd onder meer uitgereikt aan:

Lifetime Achievement Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Een kandidaat voor een Lifetime Achievement Award moet in het jaar van de uitreiking minimaal zestig zijn, nog in leven zijn en minimal 35 jaar daarvoor zijn of haar eerste horrorwerk hebben voortgebracht. Een Lifetime Achievement Award kan ook naar iemand anders dan een schrijver binnen het horrorgenre gaan, zoals een regisseur of acteur. Winnaars hebben niet zelden eerder legio Bram Stoker Awards gewonnen, zoals in het geval van Bloch, Ellison, King, Straub en Lansdale:

Winnaars:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]