Brand op King's Cross

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rook uit het station

Op 18 november 1987 ontstond er een grote brand op het metrostation King's Cross St. Pancras in Londen. Hierbij vielen 31 doden. De brand ontstond bij de houten roltrappen diep onder de grond, maar brandde tot op straatniveau uit.

De ramp[bewerken]

De brand ontstond onder een houten roltrap, en sprong over op de roltrap zelf, waarna de brand zich verspreidde tot de kaartjesverkoophal. Onderzoekers kwamen erachter dat het vuur waarschijnlijk werd veroorzaakt door een brandende lucifer. Onder de roltrap bevond zich een dikke laag vet en vuil afkomstig van menselijk haar, pluisjes van kleding, wikkels van snoep en ander vuil. Vet kan op zich niet ontbranden met een lucifer, maar het vuil werkte als lont. De brand vond namelijk zijn oorsprong rechts onder de roltrap. Dit is verklaarbaar, omdat veel mensen aan de rechterkant van de roltrap staan. Waarschijnlijk had één van hen een brandende lucifer in zijn hand, die naar beneden viel.

Omdat de rook die van de brand afkwam er niet erg vuil en gevaarlijk uitzag, dachten veel mensen dat de brand ongevaarlijk was. De roltrap was echter gebouwd in een hoek van 30 graden. Uit reconstructies is gebleken, dat door de hoek van 30 graden de vlammen als het ware aan de treden bleven plakken. Tot zeven minuten nadat het vuil vlam had gevat, was het een normale brand, die recht omhoog wees. Maar na zeven en een halve minuut veranderden de vlammen van richting. De rest van de roltrap vatte ineens ook vlam waardoor er een inferno ontstond.

Doordat de brand aan de trappen bleef plakken, het zogenaamde geuleffect, werd de temperatuur van de trap voor de vlammen hoger, tot wel 600°C. Op een gegeven moment vatte deze treden ook spontaan vlam en schoten de vlammen, zoals ooggetuigen verklaarden, met het effect van een vlammenwerper recht de kaartjesverkoophal in, met een warmtecapaciteit van wel 25 MW.[1]

Reddingsploegen[bewerken]

De Londense brandweer rukte uit met vier brandweerwagens, en was er aanwezig om 19:42. Hun collega's van de brandweerkorpsen C27 Clerkenwell, A22 Manchester Square en A23 Euston arriveerden wat later. In totaal waren er meer dan 30 brandweerteams betrokken bij de brand, met ongeveer 150 man. Er waren 14 ambulances die al de gewonden naar de ziekenhuizen brachten. Om 1:46 de volgende dag gaf de brandweer het sein "brand meester". Rond 18.20 verlieten ook de reddingsploegen de rampplek.

Doden en gewonden[bewerken]

In totaal vielen er 31 doden bij de grootste metroramp in de Engelse geschiedenis. Er waren 100 gewonden, die vaak brandwonden hadden of rook ingeademd hadden.

Nasleep[bewerken]

Er werd een groot onderzoek ingesteld, onder leiding van Mr. Desmond Fennell, die werd bijgestaan met een panel van vier adviseurs. Met het onderzoek werd begonnen op 1 februari 1988, en werd gestopt na 91 dagen op 24 juni. Er kwamen nieuwe voorschriften, waarin stond dat alle houten roltrappen vervangen moesten worden door standaard roltrappen. Bovendien moesten er sprinklerinstallaties en rookmelders worden bevestigd. Ook kwamen er voorschriften waarin stond welke verf er gebruikt mocht worden in een metrostation.

Zes brandweermannen ontvingen een onderscheiding vanwege hun goede optreden tijdens de ramp. Een herdenkingsplaquette werd bevestigd door de Prinses van Wales in King's Cross Station.

Voetnoten[bewerken]

  1. Aflevering Seconds from disaster, NGC, 12 juni 2007