Brandweer Roeselare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Brandweer Roeselare is een brandweerpost die deel uitmaakt van de Brandweerzone Midwest. De post beschermt zo'n 63.000 inwoners binnen de eigen gemeentegrenzen. Na de nationale brandweerhervorming van 2015 dienen de posten die het snelst ter plaatse zijn, ongeacht het grondgebied, ter plaatse te gaan. Daardoor kan het gebeuren dat post Roeselare moet uitrukken naar een andere gemeente en zo ook veel meer inwoners beschermt. De stad Roeselare ligt in het hart van West-Vlaanderen.

Roeselare telt een groot aantal graanbedrijven, scholen, twee ziekenhuizen en talrijke rust- en verzorgingstehuizen. Het brandweerkorps is sinds de jonge hervorming van de brandweer in België, het dragende korps van de operationele Brandweerzone Midwest (West-Vlaanderen Zone 2). Andere gemeenten die bij deze zone horen zijn Ardooie, Hooglede, Gits, Izegem, Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Ruiselede, Tielt, Aarsele, Staden, Westrozebeke, Wingene en Zwevezele.

Geschiedenis van de Roeselaarse Brandweer[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste maal dat de stadsarchieven van Roeselare melding maken van "brandbestrijding" is in 1499. Er is dan sprake van de aankoop van een emmer en een vat ter waarde van 12 shilling ten laste van de Stadskas. Deze waren tijdens bluswerkzaamheden verloren door een Pieter Coene en een Katelijne van Houte. De brandbestrijding was toen nog georganiseerd op buurtniveau waarbij buren elkaar hielpen en het blusmateriaal bestond uit emmers, vuurzwepen, ladders en ander bruikbaar handmateriaal.

De enorme groei van Roeselare in de 16e eeuw bracht nieuwe problemen met zich mee. Niet alleen nam het risico toe door nieuwe bedrijven, ook bestonden veel nieuwe huizen uit hout, stro en klei. De brandbestrijding moest zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. dat resulteerde is een reeks maatregelen op het gebied van preventie:

  • Ieder huis moest beschikken over een emmer, een ladder, een vat om de regen op te vangen en een lantaarn.
  • Daar waar gewerkt werd met vuur (o.a. bij bakkers, brouwers en smeden) moesten extra materialen aanwezig zijn, zoals een haak en extra ladders en emmers.
  • Schoorstenen moesten frequent gereinigd worden
  • Hooiopslag op zolders mocht alleen gebeuren wanneer het niet door het plafond heen kwam.
  • Het was verboden te werken bij kaarslicht waardoor het werk moesten stoppen bij het luiden van de avondklok.

In 1533 werden de eerste brandwachten benoemd. Hun taak bestond uit het controleren van de voorschriften en leiding geven bij daadwerkelijk branden. Zij hadden de bevoegdheid orders te geven, zowel bij de controle op de naleving van de voorschriften als bij noodsituaties. In 1562 waren er reeds vier betaalde brandwachten.

De Franse overheersing en de economische crisis aan het einde van de 17e eeuw zorgde voor een verslapping in de handhaving van de voorschriften. Na het vertrek van de Fransen werden prompt de touwtjes weer aangehaald. Een van de eerste daden in 1713 van de nieuwe regering der Oostenrijkse Nederlanden was een verbod op het gebruik van stro en klei bij het bouwen van daken. Nieuwe daken werden nu uitgevoerd in hout. Herstellingen aan strooien daken moest ook in hout uitgevoerd worden.

In 1842 was er een brandweerkazerne in de Verwerijstraat. Het gebouw was door de gemeente gehuurd om de voertuigen en ander materiaal op te kunnen slaan. In 1903 betrok men een volledig nieuw gebouw aan de Houtmarkt (nu Polenplein) van de hand van architect Hilaire Denys. In 1974 betrok men een geheel nieuwe kazerne aan de Koning Albert I-Laan.

Het korps was een volledig vrijwilligerskorps tot september 1973, er werden toen 10 voltijdse brandweermannen aangesteld om de kazerne te bemannen.[1]

Samenstelling van het korps[bewerken | brontekst bewerken]

Brandweerpost Roeselare bestaat uit honderd brandweermannen. Dit brandweerkorps is een gemengd korps of Y-korps, dit wil zeggen dat er zowel beroepsbrandweermannen als vrijwilligers zijn. De post heeft een 24-uursdienst en er wordt zeven dagen in de week gewerkt.

Post Roeselare bestaat uit 2/3 vrijwilligers en 1/3 beroepsbrandweerlui.

Werking van de brandweerdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Het brandweerkorps bestaat uit 6 groepen die elk om beurt van dienst zijn. Buiten de werkuren wordt er van de groep "van week" verwacht dat zij kunnen opgeroepen worden. Het oproepen gebeurt via een ASTRID-zakontvanger. Iedere groep wordt geleid door een officier in de graad van onderluitenant, luitenant of kapitein. De wissel van groep gebeurt op vrijdagavond, dan wordt ook voertuig C3 overgedragen aan de volgende officier.

Specialisaties[bewerken | brontekst bewerken]

In het korps zijn er enkele specialisaties aanwezig: er is een duikersteam, een RED-team, een IGS (IGS= Incident Gevaarlijke Stoffen) groep. Iedere gewone brandweerman kan een extra specialisatie hebben.

Duikers[bewerken | brontekst bewerken]

De Roeselaarse duikers zijn twee sterduikers met een opleiding als brandweerduiker. Ze redden mensen en dieren die in open water, tanks of regenputten vast zitten. De duikers beschikken over een eigen voertuig en hebben een aangepaste onderwatercommunicatie. Ze hebben ook een bootje om op grotere wateren te interveniëren. Hulpverleningszone Midwest heeft buiten post Roeselare nog twee andere duikteams: Izegem en Tielt.

RED-team[bewerken | brontekst bewerken]

Een Red-team bestaat uit klimmers die vaardigheden ontwikkeld hebben om mensen vanop grote hoogte of diepte te evacueren. Ze beschikken over de nodige materialen en kennis om hun werk te kunnen uitvoeren

IGS-team[bewerken | brontekst bewerken]

Het IGS-team treedt op bij ongevallen in bedrijven of op de openbare weg waarbij chemische stoffen vrijkomen. Door gaspakken worden zij beschermd tegen de giftige gassen die vrijkomen. Enkele bedrijven werken met chemische, giftige of radioactieve stoffen, daarom werd een IGS-groep opgestart. In samenwerking met andere IGS-teams uit de zone kunnen ze grotere incidenten aan.

Wagenpark[bewerken | brontekst bewerken]

Het wagenpark bestaat uit de volgende voertuigen:

Roepnummer Type voertuig Specificaties Constructeur Bijkomende functies
AP1 Halfzware Autopomp Dennis Rapier Somati Technische Bevrijding
IAP1 Industriële Zware Autopomp Mercedes-Benz Actros MP3 2648L 6x2*4 Vanassche
AP3 Halfzware Autopomp Mercedes-Benz Atego 1429F Vanassche Technische Bevrijding
AP4 Halfzware Autopomp Mercedes-Benz Atego 1325F Vanassche Technische Bevrijding
BE2 Materiaalwagen Citroën Jumper
BE3 Personeels- / Karweiwagen Mercedes-Benz Sprinter Denolf / Depla
BE4 Bestelwagen DAF LF 45.180 CP-OPS, IGS, logistiek
BE5 Dienstvoertuig Fiat Doblò
Dienstvoertuig Volkswagen Caddy Asimex
Karweiwagen Renault Master
CW3 Commandowagen Mercedes-Benz Vito 115CDI Vanassche CP-Ops
DW1 Duikerswagen Opel Movano L4H3 - 4,5t Vanassche
EL1 Hoogtewerker 36Me Mercedes-Benz Econic 2633LL Bronto Skylift F36 RLH Vanassche
HA1 Haakarmvrachtwagen Mercedes-Benz Actros MP2 1932L 4x2 Leebur Multilift / Vanassche Logistiek
HA2 Haakarmvrachtwagen Volvo FM 9.340 4x2 Leebur Multilift / Appelmans
LW1 Ladderwagen 30Me Renault D16 Wide 320.18 Magirus ML 32 L-AS Fire Technics
M2 Signalisatiewagen Mercedes Sprinter 316CDI/4x2 Vanassche / Fire Technics
P1 Debietpomp MAN 8.150 4x4 Rosenbauer / Somati 4X4 Voertuig met kraan
P2 Pomp Draagbare motorpomp 1.600Le/min op aanhangwagen Ziegler
P3 Pomp Draagbare motorpomp 1.600Le/min op aanhangwagen 8/8 Ziegler Ultra Power Vanassche
P4 Pomp Draagbare motorpomp 1.600Le/min op aanhangwagen Ziegler
PC1 Container Pompcontainer
RC1 Container Materiaalcontainer
S1 Slangenwagen 2.000Me Ø110 DAF LF 45.160 Somati
SC1 Container Slangencontainer Somati
T1 Tankwagen 8.000L MAN FE2000 19.343 Fire Technics
R1 Ziekenwagen Mercedes-Benz Sprinter CDI NCV3.1 Autographe
R2 Ziekenwagen Mercedes-Benz Sprinter CDI NCV3.1 Autographe
R3 Ziekenwagen Mercedes-Benz Sprinter 519CDI NCV3 W.A.S. / Autographe
Container Materiaalcontainer Fire Technics
Boot op trailer Reddingsboot Zodiac

Specifieke bezittingen[bewerken | brontekst bewerken]

De brandweer van Roeselare bezit ook een oefenhuis waarin gasgestookte brandhaarden gemaakt kunnen worden. De brandhaarden kunnen in drie verschillende ruimtes gecreëerd worden: de garage, de woonkamer en de kelder. In de woonkamer kan men ook een elektriciteitskast laten branden en is er een flashover-simulatie mogelijk.

Oefenhuis afgebroken in 2016[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het oefenhuis is er ook een kelder. Deze oefenkelder is uitgerust met een soort 3D-doolhof waardoor de brandweermannen op handen en knieën hun weg naar buiten moeten zoeken met een adembeschermingstoestel. Alles wat gebeurt in deze kelder kan men volgen via camera's en sensoren in het parcours die de mannen afleggen.

Bijzondere risico's[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de bouw van een "Seveso klasse 1"-bedrijf moet de brandweer voorzien zijn op een interventie op een opslagplaats voor brandstoffen. De opslagplaats bestaat uit negen tanks van elk 30.470 m³ met een hoogte van 22 meter en een diameter van 42 meter voor diesel en huisbrandolie. Dit voor een totale opslagcapaciteit van 27.000.000 liter Daarnaast komen er drie kleinere tanks van 4.314 m³ met dezelfde hoogte en een diameter van 15.80 meter die naast diesel voor wegvervoer, benzines zullen bevatten.[2]

Naast dit grote tankpark is er ook de kanaalzone die volledig bezaaid is met bedrijven, de REO Veiling (waar al een serieuze brand gewoed heeft) en het industriepark Noord dat nog steeds in volle ontwikkeling is.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]