Branta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Branta
Branta sandvicensis (Hawaiigans of néne)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht
Branta
Scopoli, 1769
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Branta op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Branta of zwarte ganzen zijn een geslacht van vogels uit de familie Anatidae (eenden, ganzen en zwanen). De Branta zijn herkenbaar aan hun zwarte of donkergrijze poten en hun zwarte snavel. Grote delen van de kop, hals en vaak ook de borst zijn opvallend zwart. Door deze zwarte kenmerken onderscheiden de zwarte ganzen zich van de grijze ganzen. Het geslacht Branta telt 6 soorten.[1]

De naam Branta is afgeleid van het Oudnoordse Brandgás[2] (brandgans), waarbij brand zwart verbrand betekent. In het Nederlands is brandgans de naam van een van de zes soorten zwarte ganzen. In het Engels wordt de rotgans, een andere soort van het geslacht zwarte ganzen, brant of brent goose genoemd.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zwarte ganzen leven net als alle andere ganzen op het Noordelijk Halfrond en het zijn, op de hawaiigans na, trekvogels die lange afstanden overbruggen. In Eurazië leven ze aan of vlak bij de kust. Verder van de kust vind je de gemiddeld gesproken grotere grijze ganzen, zoals de grauwe gans en de kolgans. In Noord-Amerika komen vrijwel geen grijze ganzen voor en vind je zwarte ganzen ook in het binnenland.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]