Branta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Branta
Brandgans (Branta leucopsis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht
Branta
Scopoli, 1769
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Branta op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Branta is een geslacht van vogels uit de familie van de eendachtigen (Anatidae). Ze worden ook wel zwarte ganzen genoemd. De ganzen uit dit geslacht zijn herkenbaar aan hun zwarte of donkergrijze poten en hun zwarte snavel. Grote delen van de kop, hals en vaak ook de borst zijn opvallend zwart. Door deze kenmerken onderscheiden de zwarte ganzen zich van de 'grauwe ganzen' van het geslacht Anser. Het geslacht Branta telt 6 soorten.[1]

De naam Branta is afgeleid van het Oudnoordse Brandgás[2] (brandgans), waarbij brand zwart verbrand betekent. In het Nederlands is brandgans de naam van een van de zes soorten zwarte ganzen. In het Engels wordt de rotgans, een andere soort van dit geslacht, brant of brent goose genoemd.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zwarte ganzen komen uitsluitend voor op het noordelijk halfrond en het zijn, op de hawaiigans na, trekvogels die lange afstanden overbruggen. In Eurazië leven ze aan of vlak bij de kust; verder van de kust leven de grotere grauwe ganzen. In Noord-Amerika komen vrijwel geen grauwe ganzen voor, en worden de zwarte ganzen ook in het binnenland aangetroffen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]