Brave (webbrowser)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brave
Brave Screenshot.png
Ontwikkelaar Brave Software Inc.
Recentste versie 0.71.108 
(oktober 2019)
Status Actief
Besturingssysteem Android, iOS, Linux, macOS en Windows
Layout-engine Blink (fork van WebKit)
Categorie Webbrowser
Versiebeheer github.com
Website brave.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Brave is een gratis en open-source-webbrowser ontwikkeld door Brave Software Inc. op basis van de webbrowser Chromium en de Blink-engine. De browser blokkeert advertenties en website-trackers. Het bedrijf is van plan om in een toekomstige versie van de browser volgens een pay-to-surf-businessmodel te gaan werken.

Anno 2018 ondersteunt Brave Windows, macOS, Linux, Android en iOS. De huidige versie bevat standaard 20 zoekmachines, inclusief hun partner DuckDuckGo.

Geschiedenis[bewerken]

Brave is ontwikkeld door Brave Software, opgericht op 28 mei 2015 door Brendan Eich en Brian Bondy. Op 20 januari 2016 lanceerde Brave Software de eerste versie van Brave met een gedeeltelijke advertentieblokkeringsfunctie en kondigde plannen aan voor een functie voor het vervangen van advertenties en een programma voor het delen van inkomsten.

In juni 2018 heeft Brave een pay-to-surf-testversie van de browser uitgebracht. Deze versie van Brave komt met ongeveer 250 advertenties en verzendt een gedetailleerd logboek van de browse-activiteit van de gebruiker naar Brave met als kortetermijndoel om deze functionaliteit te testen. Brave kondigde aan dat uitgebreide proeven zullen volgen. Later die maand voegde Brave ondersteuning toe voor Tor in de Incognito Modus van zijn desktopbrowser.

Externe links[bewerken]