Brave (webbrowser)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brave
Brave Screenshot.png
Ontwikkelaar Brave Software Inc.
Recentste versie 1.4.96 
(maart 2020)
Status Actief
Besturingssysteem Android, iOS, Linux, macOS en Microsoft Windows
Layout-engine Blink (fork van WebKit)
Categorie Webbrowser
Versiebeheer github.com
Website brave.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Brave is een snelle open source-webbrowser die advertenties en website-trackers blokkeert. Brave Software Inc. werkt met het pay to surf-bedrijfsmodel waarbij gebruikers het cryptogeld Basic Attention Token verdienen om de meest bezochte (aangesloten) websites te vergoeden.

Brave werkt op Microsoft Windows, macOS, iOS, Linux en Android. De huidige versie bevat standaard 20 zoekmachines, inclusief Startpage en hun partner DuckDuckGo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 mei 2015 werd Brave Software Inc. opgericht door Brendan Eich (ontwikkelaar van JavaScript en voormalig CEO van de Mozilla Foundation) en Brian Bondy. Op 20 januari 2016 lanceerden ze de eerste Brave versie op basis van Chromium en de Blink-engine met een gedeeltelijke advertentieblokkeringsfunctie. Ze kondigden plannen aan voor een functie voor het vervangen van advertenties en een programma voor het delen van inkomsten.

In juni 2018 werd pay-to-surf-testversie uitgebracht met ongeveer 250 advertenties. Deze versie verzond een gedetailleerd logboek van de browse-activiteit van de gebruiker naar Brave met als kortetermijndoel om deze functionaliteit te testen. Brave kondigde aan dat uitgebreide proeven zullen volgen. Later die maand voegde Brave ondersteuning toe voor Tor in de Incognito Modus van zijn desktopbrowser.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]