Braxgata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Braxgata HC
Opgericht 1979
Plaats Boom
Leden 1200
Velden 4
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Sport

Braxgata HC is een Belgische veldhockeyclub gesitueerd op het provinciaal domein De Schorre te Boom in de Provincie Antwerpen.

Clubgegevens[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd in 1979 opgericht. De eerste herenploeg en de eerste damesploeg spelen vanaf seizoen 2009 - 2010 beiden in de Eredivisie hockey van de Belgische Hockey Bond KBHB. De dames speelden een eerste maal kampioen in de eredivisie in het seizoen 2015 - 2016, ook het seizoen nadien speelden zij kampioen. In het seizoen 2017-2018 werden ze eerste in de reguliere competitie. Braxgata is, samen met KHC Dragons uit Brasschaat, de enige Belgische club die over vier kunstgrasvelden beschikt, bestaande uit drie watervelden en een zogenaamd kwart ingezand kunstgrasveld. Het ledenaantal voor het seizoen 2017-2018 bestaat uit 1200 spelende leden. De jeugd bestaat uit 900 leden. De Braxgata Hockeyclub telt meer dan 49 teams: vijf heren- en zes dameskernen, een All-Star-team en 39 jeugdploegen. De club werd in 1997 door de Koninklijke Belgische Hockey Bond uitgeroepen tot Club van het Jaar.

In 2005 verhuisde de club naar De Schorre. Begin 2009 werd een nieuw clubhuis geopend door de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

In juni 2009 is Braxgata door de Europese Hockey Federatie (EHF) uitgeroepen tot ‘Europese Hockeyclub van het Jaar’. Braxgata volgt daarmee Linz HC op, een club uit Oostenrijk.

Champions Challenge[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd op de hockeyvelden van Braxgata de Champions Challenge georganiseerd. De organisatie was in handen van leden van de club alsmede leden van de Belgische hockeybond. De Belgische nationale ploeg stelde teleur met de zesde en laatste plaats in eindrangschikking. De winnaar van het toernooi was de hockeyploeg van Argentinië, dat in een spannende finale na verlenging met 3-2 won van Nieuw-Zeeland.

Europese kampioenschappen 2013[bewerken | brontekst bewerken]

Van 17 tot en met 25 augustus 2013 werden op het terrein van de club de Europese kampioenschappen hockey voor mannen en vrouwen georganiseerd.

Nationale Hockeyploeg en Red Lions[bewerken | brontekst bewerken]

Braxgata fungeert tevens als de uitvalsbasis van de Belgische hockeyploeg (mannen) en van de Belgische hockeyploeg (vrouwen). Het tweede water-kunstgrasveld wordt gebruikt voor de training van de nationale teams van het KBHB. De trainingen en de andere voorbereidingen van de Red Lions op de Olympische Spelen van 2008 in Peking hadden tevens plaats op de velden van Braxgata. Er werd een speciale hittetent gebouwd om de klimatologische omstandigheden van Beijing na te bootsen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]