Breaking the Waves

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breaking the Waves
Regie Lars von Trier
Producent Peter Aalbæk Jensen
Vibeke Windeløv
Scenario Lars von Trier
Peter Rasmussen
Hoofdrollen Emily Watson
Stellan Skarsgård
Muziek Joachim Holbek
Montage Anders Refn
Cinematografie Robby Müller
Première 29 augustus 1996
Genre Drama
Speelduur 159 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Budget $ 7.500.000
Opnamelocaties Schotse Hooglanden
Opbrengst $ 4.000.000 Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Breaking the Waves is een film uit 1996 van de Deense filmregisseur Lars von Trier. De film is opgenomen in de Schotse Hooglanden.

Het is de eerste film in Lars von Triers Gouden Hart-trilogie en werd gevolgd door Idioterne (1998) en Dancer in the Dark (2000).

De Nederlandse acteur Roef Ragas heeft een kleine bijrol in de film.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Bess McNeill, een wat naïeve, kinderlijke jonge vrouw, wordt obsessief verliefd op Jan, een arbeider werkzaam op een olieboorplatform op de Noordzee. Ze trouwt met hem tegen de wil van de streng-calvinistische kerkgemeente, wier kerkje bewust geen klokken heeft, want soberheid is haar geloofsmotto. Bess heeft het erg moeilijk als Jan al na enige weken terug moet naar zijn olieboorplatform, waar hij tien dagen zal verblijven. Ze bidt tot God dat hij snel zal terugkeren. Echter, als hij de volgende dag op het platform verlamd raakt door een ongeval, denkt Bess dat dit haar schuld is. Jan kan haar nu geen seksuele intimiteiten meer bieden en kan dit maar moeilijk verwerken en aanvaarden. Derhalve verzoekt hij Bess met andere mannen het bed te delen en hem dan daarover te berichten. Bess aarzelt eerst sterk, maar laat zich door Jan overhalen menend dat dit uiteindelijk de wil van God is (en hoopt dat Jan zo snel geneest). Als Bess door een van haar klanten bruut wordt verkracht, sterft ze kort erna. Weliswaar weet haar grootvader te bewerkstelligen dat zij op het plaatselijke kerkhof begraven mag worden, maar tijdens de uitvaart vervloekt de streng-christelijke dominee haar. Jan, die inmiddels op krukken enigszins kan lopen, delft met hulp van vrienden heimelijk 's nachts het graf en laat het lijk van Bess overbrengen naar een schip, waar haar resten vervolgens worden uitgestrooid over zee. Op dat moment klinken - midden op zee - hemelse klokken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Emily Watson Bess McNeill
Stellan Skarsgård Jan Nyman
Katrin Cartlidge Dodo McNeill
Jean-Marc Barr Terry
Adrian Rawlins dokter Richardson
Sandra Voe moeder
Udo Kier de sadistische zeeman
Mikkel Gaup Pits
Roef Ragas Pim
Phil McCall de grootvader
Robert Robertson de voorzitter

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]