Brede stekelvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brede stekelvaren
Brede stekelvaren plant (Dryopteris dilatata).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Clade: Tracheophyta
Clade: Euphyllophyta
Clade: Monilophyta
Klasse: Polypodiopsida
Orde: Polypodiales
Familie: Dryopteridaceae (Niervarenfamilie)
Geslacht: Dryopteris (Niervaren)
Soort
Dryopteris dilatata
(Hoffm.) A.Gray (1848)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De brede stekelvaren (Dryopteris dilatata) is een vaste plant, die behoort tot de niervarenfamilie (Dryopteridaceae). De plant wordt ook in siertuinen gebruikt.

De plant wordt 30-120 cm hoog en heeft een rechte of opstijgende wortelstok. De stevige, midden- tot donkergroene bladen vormen een trechtervormige krans. De bladschijf is in omtrek driehoekig tot langwerpig-eirond. Het blad is twee tot vier maal geveerd. De bladslippen staan een beetje hol. De schubben op de bladsteel en -spil hebben meestal een donkere middenstreep en lichtbruine doorschijnende randen. De bladsteel heeft aan de voet ten minste vijf vaatbundels.

Sporenhoopjes[bewerken]

De sporangiën vormen ronde sporenhoopjes, die in twee rijen op de onderkant van de blaadjes zitten. De sporenhoopjes zijn afgedekt met een nier- tot schildvormig dekvliesje. De sporen zijn rijp in juli tot september. Voor meer informatie over de voortplanting, zie het artikel varens.

Voorkomen[bewerken]

De brede stekelvaren komt voor in bossen op vrij vochtige tot droge, matig voedselrijke grond, duinhellingen, muren en basaltglooiingen. Ook is de plant te vinden op beschaduwde plaatsen langs beken en greppels.

Toepassing[bewerken]

Het nuttigen van de verse plant moet worden ontraden, omdat zij het enzym thiaminase bevat, wat gezondheidproblemen kan veroorzaken door thiaminegebrek. [1]

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Breiter Wurmfarn, Breitblättriger Dornfarn
  • Engels: Broad Buckler-fern, Shield fern
  • Frans: Dryoptéris dilaté

Referenties[bewerken]

  1. Dryopteris dilatata - Plants For A Future database report

Externe link[bewerken]